Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto słoneczne

Na prośbę bliskich i dalekich ;-) ponownie zrobiłam tartę dyniową na słodko http://pomarancza.blox.pl/2008/10/Festiwal-dyni.html  i tym razem wyszła słodziutka, bo dynia inna, bardziej złota i smaczniejsza. Zostało mi trochę piure i przypomniałam sobie o jednym cieście, drożdzowym. I w domu teraz pachnie, że ho ho. :-)

Drożdżowe ciasto z dynią

1/3 szklanki mleka

50 g drożdży

125 g masła

1/2 szklanki przecieru z dyni

3/4 szklanki cukru pudru

3 żółtka

3 szklanki mąki tortowej

cukier waniliowy

cukier kryształ, cynamon

tłuszcz do formy

jajo do posmarowania

Masło podgrzewam. Roztopione odstawiam do wystygnięcia.

W ciepłym mleku rozprowadzam drożdże dodając łyżkę cukru pudru, łyżkę mąki i łyżkę przecieru z dyni. Odstawiam, niech rośnie.

Gdy zaczyn podwoi objętość, dodaję żółtka, cukier puder, resztę dyni, cukier waniliowy, szczyptę soli. Sypię makę i wyrabiam kilka minut. Dodaję wystudzone masło i wyrabiam, aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość przekładam do natłuszczonej prostokątnej formy. Mam formę 24x28 cm, ale może być mniejsza. Ciasto będzie wyższe, troszkę dłużej będzie się piekło. Smaruję ciasto jajkiem rozmąconym z dwiema łyżkami wody. Posypuję cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem. Od razu wkładam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piekę około 30 minut.

Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.


czwartek, 30 października 2008, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2008/10/30 19:52:22
Bardzo słonecznie wygląda :)))
-
2008/10/30 22:06:03
Prawie świeci. ;-))))
Pozdrowienia :-)))
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.