Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowa tarta korzenna

Bardzo smaczna tarta, delikatnie słodki deser o ciekawym smaku. Kruchy spód, masa z dyni słodzona skondensowanym mlekiem, z dodatkiem cynamonu, imbiru, gałki oraz z pomarańczowymi kandyzowanymi skórkami. Czy lubią ją dzieci? Moje tak. Wpierw podchodziły do niej niepewnie,  a potem córeczka domagała się dokładek: "Zakochałam się w tym cieście". Ja też. :-)

Dyniowa tarta korzenna

ciasto:

170 g mąki pszennej

100 g masła

1 żółtko

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto zagniatam w misce i wylepam nim formę o średnicy 25 centymetrów wysmarowaną masłem. Ciasto będzie cieniutkie. Nakłuwam je widelcem i wstawiam na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ma się podpiec.

masa dyniowa:

2,5 szklanki pieczonej  dyni

ok. 1 szklanki skondensowanego mleka słodzonego (trzeba spróbować, czy masa jest wystarczajaco słodka, bo jest tyle odmian dyni, a każda z nich ma inny smak)

2 jaja

kilka  łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

duża ilość drobno posiekanych domowych kandyzowanych skórek pomarańczy

szczypta soli

Łączę wszystkie składniki i wylewam na podpieczone, gorące ciasto. Piekę przez około 30-40 minut. Jeśli masa jest wilgotna (wszystko zależy od użytej dyni), to sprawdzam, czy już jest upieczona przekrawając ją nożem i jeżeli na ostrzu zostaje masa nadal podpiekam. Jeśli zaś nasza dynia po upieczeniu była mięsista, zwarta, to przy gęstej masie widać gołym okiem, kiedy jest już upieczona.  I wtedy tartę wyjmuję z piekarnika i przygotowuję polewę.

polewa:

300 ml 22% śmietany Piątnicy

30 g domowego cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

Miksuję składniki i polewę wylewam na wierzch tarty. Szybko i delikatnie rozprowadzam ją równo, tak by całkowiecie pokryła wierzch tarty. Z powrotem wkładam do piekarnika. Piekę dotąd, aż polewa zastygnie.

piątek, 24 października 2008, krokodyll8
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2008/10/25 14:17:17
Milo mi, ze zechcialas uczestniczyc w dyniowym festiwalu!

Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/11/02 13:16:12
Pychotka :) Upiekłam z dynią piżmową, dodałam świeżą skórkę z pomarańczy i wyszło super :) ale nie zmieściłam polewy, bo przypadkiem wzięłam za małą foremkę. Oto efekt redandpale.blox.pl/2014/11/Korzenna-tarta-dyniowa.html
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.