Blog > Komentarze do wpisu

„Nie jedz ani kęsa puddingu. Ktoś kto ci dobrze życzy.”

Zwróciła moją uwagę już jak byłam małym dzieckiem i dopiero co nauczyłam się literować. Na półce z książkami przeczytałam taki oto tytuł: „Zło czai się wszędzie” . Tego zdania boję się do dzisiaj (a jak się bałam wtedy!!!!) - szczególnie, jak mi się przyśni -  a kryminały Agathy Christie uwielbiam. Czytałam je już po sto razy i zawsze mi się podobały. Kojarzyły mi się ze smakiem i zapachem szarlotki. (Książki i seks kojarzą mi się z jedzeniem). Uwielbiam jej styl, klasę, to jak opisuje ludzi, zdarzenia, detale. Jest to takie szalenie angielskie i urocze i intrygujące. Było to dla mnie oczywiste, że w zabawie kryminalnej zacznę od tej właśnie autorki.

Pamiętacie „Tajemnicę gwiazdkowego puddingu?” Ten tytuł wydawał mi się być w sam raz i to do tego stopnia, że zrobiłam pudding. Nie mam niestety naczynia do jego robienia, żałuję, bo zamiast pomarańczowego puddingu z likierem, który nadawałby się na każdą Gwiazdkę, popełniłam pudding z książki Nigelli, która gotuje ekspresowo. Poparzyłam sobie dłoń rączką rondla i przez godzinę co chwila biegałam wkładać rękę do lodowatej wody. Pudding smakował mi średnio, dokładnie tak, jak angielskie jedzenie. Oto on: 

Pudding karmelowy z francuskich rogalików

2 czerstwe croissanty

100 g cukru

125 ml gęstej, tłustej śmietany

125 ml 3% mleka

2 łyżki burbona lub rumu (radzę dać więcej)

2 jajka, roztrzepane

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Do rondla wsypuję cukier i na średnim ogniu mieszam, aż rozpuści się i będzie miał bursztynowy kolor, wtedy zmniejszam płomień i wlewam kolejno (będzie pryskać) śmietanę, mleko, rum, cały czas mieszając. Zagotowuję. Zestawiam z ognia i wtedy dodaję roztrzepane jajka, mieszam.

Do małego 1/2 litrowego naczynia żaroodpornego wrzucam połamane croissanty i zalewam je kremem. Gdy rogaliki są za twarde, to odczekuję jeszcze 10 minut, jak nie, to od razu naczynie wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

* "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

 resztki puddingu i Cluedo

sobota, 21 lutego 2009, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2009/02/21 19:49:03
Ciekawe.. Jeszcze nie jadłam puddingu z francuskimi rogalikami - których jestem ogromną.. ogromną fanką :). Może się skuszę .. :)
-
2009/02/21 19:53:09
Jeszcze nigdy nie jadłam puddingu. Do niedawna nawet nie wiedziałam dokładnie co to jest:) Za to bardzo lubię książki Agathy (mam prawie wszystkie):)
-
2009/02/21 19:59:36
smakował średnio,
ale wygląda pysznie
tylko tej ręki szkoda
;-)
-
2009/02/21 20:20:27
A ja będę totalnym laikiem.. ;)) Nie jadłam nigdy puddingu, ani nie czytałam jeszcze nigdy Agathy Christie ...
Podoba mi się Twoja propozycja , fajnie opisałaś! :))
-
2009/02/21 21:43:04
Jak tylko zobaczylam cytat, to wiedzialam, o co chodzi:))) Gratuluje pomyslu i puddingu! Pozdrawia milosniczka tych samych kryminalow:)
-
2009/02/21 21:58:20

Twój za to z rogalikami wygląda bardzoo smakowicie!!
pozdrawiam serdecznie ;)
-
2009/02/21 22:02:11
...
Twój za to z rogalikami wygląda bardzoo smakowicie!
pozdrawiam serdecznie raz jeszcze ;-)
-
2009/02/22 09:17:11
Smakował, jak smakował, ale wygląda przepysznie!
-
2009/02/22 09:49:36
Agathe Christie uwielbiam, mam ogromny zbior jej ksiazek i ciezko mi juz znalezc cos, czegobym kiedys nie czytala... A pudding wyglada bardzo smakowicie, mniam, mniam! Pozdrawiam!
-
2009/02/22 10:52:25
Bardzo lubię Agathę Christie i mam w domu wszystko, co napisała. Natomiast co do kuchni... oględnie mówiąc, Anglicy nigdy nie byli mistrzami patelni... niemniej jednak taki pudding chętnie bym zjadła. Pozdrawiam!
-
2009/02/23 13:04:28
Puddingo-tego prawdziwego zawsze chciałam spróbować;)!
Pozdrówka.
-
2009/02/23 13:47:54
Przykro mi z powodu ręki. Ale za to pudding wygląda świetnie...
-
2009/02/23 14:13:28
Ale ręka już zipie. ;-) Czego nie można powiedzieć o puddingu. ;-)


Uściski dla moich gości. :-)))
-
2009/02/24 08:38:17
Nie czytałam A. Christie, puddingu tez nie próbowałam ani Agaty ani Nigelli, ze zdjęc wygląda całkiem przyjemnie. :) Pozdrawiam!
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.