Blog > Komentarze do wpisu

Herkules Poirot i indyk z haremu

Poirot zastanawiał się kiedyś: - Czy ludzie jedzą stale to samo? Czy nie lubią zmian?

Sam był smakoszem. W czasie Gwiazdki z przyjemnością próbował zupy z ostryg i indyka z orzechowym farszem, śliwkowego puddingu z utopionym pierścionkiem i guzikiem ;-), kandyzowanych owoców w imbirze i babeczek z jabłkami. A w tym czasie, gdy dał się oczarować klimatowi Świąt:

- Wie pan, prawdziwe, staroświeckie Boże Narodzenie zanika. Ludzie spędzają dziś święta w hotelach. Jednak prawdziwa angielska Gwiazdka, gromadząca całą rodzinę, z pończochami na prezenty, z choinką, indykiem, zimnymi ogniami. Bałwan za oknem...., gdy rozmarzony spoglądał przez okno, ktoś z ucztujących planował popełnić zbrodnię .... a wszystko przez pudding ;-)

Agatha Christie dobrze karmiła swoich bohaterów. Nie tylko arszenikiem, ale również częstowała ich serem stilton, plackiem jabłkowo-jeżynowym, ostrą zupą indyjską, solą bez sosu, dorszem, wędzonym łososiem, ciepłym daniem z ryżu, puddingiem z polędwicy, baraniną, zupą pomidorową, befsztykiem, puddingiem z cynaderek, foie gras z tostami, jęczmiennymi plackami i swieżo zerwanymi z drzewa jabłkami.

A ja zrobiłam dla Herkulesa Poirota indyka z orzechowym sosem wg przepisu chilijskiej pisarki Isabel Allende. Może sos by mu zasmakował i zechciałby umoczyć w nim swoje nieskazitelne, zakręcone wąsy? ;-) Tylko czy by się jemu spodobała nazwa potrawy?? ;-))

Indyk z haremu

60 dkg piersi indyka

2 marchewki

pół rzepy

mała cebula

gałązka selera naciowego

sól i pieprz

ok. 50 g mielonych orzechów laskowych

2 zmiażdżone ząbki czosnku

pół doniczki natki

gruba kromka ciemnego chleba bez skórki

4 łyżki oliwy z oliwek

oliwki i ćwiartki pomidora do dekoracji

Na oliwie podsmażam indyka, pokrojonego na kilka dużych kawałków, wraz z warzywami, solą i pieprzem. Następnie dolewam wody i duszę pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zdejmuję z ognia, odcedzam bulion i odkładam na bok jarzyny.

W szklance bulionu moczę chleb, następnie rozbijam go mikserem wraz z natką, czosnkiem i orzechami. Powinien powstać gęsty sos rozrzedzony oliwą.

Sosem polewam mięso indyka i całość dekoruję oliwkami i ćwiartkami pomidorów (o tej porze roku z puszki).

Danie jest przyjemne i jest afrodyzjakiem ;-) , a pochodzi z książki "Afrodyta" wyd. Muza.

niedziela, 22 lutego 2009, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Zapiekanka ulubiona

    Ta zapiekanka, to takie comfort food moich dzieciaków. Ustawiła się w szeregu z pizzą, paellą, lasagne, curry. Nie jest szczególnie pracochłonna, choć wymaga sp

  • Czas na gęsinę - gotowanie z Kurtem Schellerem

    Po raz czwarty trwa ogólnopolska akcja "Czas na gęsinę" promująca wskrzeszenie dawnej polskiej tradycji, gdy to na świątecznych (i nie tylko) stołachg

  • Gęś w winie

    Dzisiaj przy stole rodzina, a na stole - gęś. Gęś w winie gęś owsiana kołudzka świeża 1 l czerwonego wytrawnego wina kilka kwaśnych jabłek 4 gruszki 1 pomarańcz

Komentarze
2009/02/22 22:24:27
Dziękuję za nominację i zapraszam po odbiór niespodzianki do mnie ;) Dzięki Tobie odkryłam blogi kulinarne! Dziękuję za inspiracje!
-
2009/02/23 08:45:31
Bardzo ciekawa propozycja:)
-
2009/02/23 13:00:16
no,no smakowite;)
Ps: zapraszam na czekoladowe ciasteczka:)
Pozdrawiam.
-
2009/02/23 13:49:23
O, indyk ;o) Myślę, ze Herkulesa nie trzeba by długo namawiać...
-
2009/02/23 14:11:34
Do Pinos - tak myslisz??? On jest szalenie wybredny. ;-)))

Pozdrawiam Was :-)))) A do Fille - ja tez nie miałam bladego o nich pojęcia, ze 3 miesiace temu je odkrylam. Dobrze, ze od razu załozyłam swego, ze nie wiedziałam, ze utonę w morzu innych. :-) zabawa fajna. :-)) I lekko schizofreniczna, gdy dzieci pytają się, czy moga juz wziąc np. kanapke z kuchni, czy juz ją sfotografowałam? ;-))))
-
2009/02/27 10:46:37
Bardzo fajny przepis!
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.