Blog > Komentarze do wpisu

Meksykańska sałatka,która chrupie ;-))

Dziś deszczowo, parasolkowo. Wpierw przy dźwiękach tradycyjnego jazzu jechaliśmy w korkach na ulicę Kozią. Klaksony zagłuszaliśmy dźwiękami trąbki, a potem świetna zabawa w Muzeum Karykatury z mistrzami wesołego rysunku.:-)))  Mnóstwo śmiechu, karykatur, zabaw, balonów i uspokojone na chwilę niebo. Później z chmarą zaprzyjaźnionych dzieciaków, z naręczem książek - nagród pod pachami, wędrówka na Stare Miasto, kawa dla dorosłych i szarlotki na ciepło dla dzieciaków w przychylnej dzieciom, choć wytwornej, Cafe Zamek. W domu niewiele czasu na krzątaninę i mała zdrada - Jamie Oliver porzucony dla Nigelli. ;-))) Pyszna, chrupiąca sałatka w kolorach wiosny. Palce lizać. :-))) Głód zaspokojony i wooolny czas na słodkie jego zmarnowanie.

Meksykańska sałatka

130 g sałaty lodowej

2 jabłka Granny Smith

2 dymki

300 g gotowanego w osolonej wodzie mięsa kurczaka

sos:

1 dojrzałe awokado, obrane

2-3 obrane ząbki czosnku

świeżo zmielony czarny pieprz

sól morska

125 ml śmietany 18%

sok z połowy limonki

Składniki sosu miksuję.

Sałatę kroję w paski, mięso tak samo. Dymkę drobno siekam. Jabłka obieram i kroję w słupki. Polewam sosem i mieszam.

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

sobota, 30 maja 2009, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
efi
2009/05/30 19:21:20
Sałatka wygląda przepysznie :) a wstęp taki jakby poznański ... Pozdrawiam :) muffingirl
-
2009/05/30 19:26:02
Bo Kozia? :-)) Ale to w Warszawie. ;-) Tutaj tez są miejsca z klimatem i uliczki po których jak się spaceruje, to ma się ochotę poprzeciągać, jak kot. Tylko korki - koszmar zagłuszany przez nas dobrą muzyką. ;-)))
-
2009/05/30 21:24:22
Jejciu, pyszna jest! Swietna jest ta akcja Peli, bo mogę tyyyyyle sałatek teraz zrobić , mniam!:))
-
2009/05/31 12:47:54
nie wiem czemu, ale jak sałatka chrupie, to od razu kojarzy się z latem:)
Śliczna! A ja cały czas myślę o tym ogrodzie, który pokazałaś kilka postów temu...i wzdycham...
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/31 14:32:28
Majano - jest pyszna. tak pyszna, ze w tym tygodniu znów ją powtórzę. Nie tylko zieleń i chrupanie mnie zniewala, ale te smaki, te zielone jabłka w środku i ten delikatny smak awokado. Bardzo mi smakuje, bardzo.

Kasiac01 - tak, ten ogród jest piękny. Nas cieszył w gościnie, cisza, lektury, wspólny obiad na tarasie i wino uderzające do głowy. Wieczorem gra świerszczy. Ciocia i jej bliscy i jej częstsi goście mają go na co dzień. W stawie mieszkają kaczki, a ulubiona ma swoje zdjęcie i wisi to zdjęcie w kuchni. Z kuchni też widok na ogród. Bajka. :-) Poza tym uwielbiam, jak wsród kwiatów rosną sobie wesoło zioła i warzywa. P.S. W ogóle to ja uwielbiam jedzenie, które chrupie. :-)))
-
2009/05/31 17:32:07
A ja sobie właśnie zamroże dzisiaj rabarbar i zrobię je chyba jako swój pierwszy wypiek z rabarbarem:)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.