Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z arbuza, mięty i chilli

Otwieram bar sałatkowy. :-))) To cudnie w taki dzień, pal licho, że pochmurny, w taki ciepły, wiosenny dzień, gdy stragany uginają się pod ciężarem kolorowych owoców i warzyw zrobić kolorowe zakupy, gdy z koszyków wystają smakowite fragmenty swieżo zebranych jarzyn - a potem je pociąć, pomieszać, skropić i podać. Dziś zrobiłam znów (który to już raz w tym miesiącu?) sałatkę z ciecierzycy, ale też i drugą, całkiem dla mnie nową, sałatkę z arbuza. Pachnącą, świeżą, pyszną. Chcecie wiedzieć jak smakuje??? ;-))) Jak pełen odpoczynku dzień spędzony  w letnim ogrodzie.

Sałatka z arbuza, mięty i chilli

ćwiartka arbuza

2 garście rukoli

sporo listków mięty

mały pęczek rzodkiewek

garść ziaren słonecznika

opakowanie fety

sos:

1 chilli

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

2 łyżki sosu sojowego

łyżka oleju sezamowego

6 łyżek oliwy

sok z 3-4 limonek

sól i świeżo zmielony pieprz

Obranego arbuza kroję w kostkę. Przy okazji wyrzucam pestki. Przekładam go do miski i wsypuję mu do towarzystwa poszarpane liście rukoli i miętę, pokrojone cienko rzodkiewki. Mieszam.

Obrany imbir ścieram drobno na tarce, dodaję do niego drobno pokrojoną chilli bez pestek, wlewam sos sojowy, oliwy, sok z limonek, solę, pieprzę. Dokładnie mieszam. Polewam warzywa.

Pestki słonecznika prażę na patelni i potem część z nich trochę miażdżę w moździerzu.

Sałatkę nakładam na talerze, posypuję fetą i ciepłymi pestkami słonecznika.

* źródło przepisu - "Moje obiady" Jamie Oliver, wyd. MUZA SA

środa, 27 maja 2009, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2009/05/27 14:23:55
Wspaniałe połączenie smakow. Odważne!:)) Nigdy czegoś takiego nie jadłam, a baaardzo chciałabym spróbowac, bo wygląda tak pysznie:) Pozdrawiam.
-
2009/05/27 14:32:53
Jeso ide stad ...
:))))
-
2009/05/27 18:17:41
Jejku! Jakie ciekawe połączenie.
-
2009/05/27 18:22:41
Boże, jaki ogród! Proszę o więcej takich zdjeć... Cudne.

A sałatkę pamiętam, odpowiada mi to połaczenie smaków!
-
2009/05/27 19:24:28
o mamusiu,piękny ogród.Jeżeli to Twój to po co nam park Skaryszewski ;-)(wolę ogród).Muszę przyznać,że połączenie smaków oryginalne i do wypróbowania.Pozdrowienia cieplutkie
-
2009/05/27 19:28:56
Lubię wszystkie składniki tej sałatki i miałabym wielką ochotę na wypróbowanie tego składu, bo pysznie wygląda - cóż jednak zrobić, skoro mam w domu wyjątkowego przeciwnika mięty?
Jest wszystkożercą, ale dla mięty mówi "nie".
Co byś poradziła na wymianę?
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/27 19:53:20
Pelu - bazylię albo pozostac przy rukoli. Sałatka jest pyszna, szczerze polecam. Jamie proponował do niej dodac jeszcze kolendrę, ale my z kolei jej nie lubimy.

Kawusiu - niestety, jak sie domyślasz, nie mój, tylko cioci Michała. Piękny ogród, siedzialam na tym krześle czytając książkę i wstałam by zrobić zdjęcie. Ogród cały jest taki piękny, wśród kwiatów rosną zioła i są wyspy drzew, woda, mostek, przestrzeń.

Vespertinee - oj mi też, pyszna, wszystko w niej pięknie gra!!! I ten zapach. Cu-dow-na!!!

Pinkcake - tak, zaskakujace, rzodkiewki, chillii, arbuz. A smakuje świetnie. szczerze przyznam, ze to mąż wypatrzył ten przepis, bo lubi takie nietypowe połączenia, ale jak one ze sobą współgrają. Pycha!

Polko- ;-))) małpa!

Majano - namawiam. Słowo! Lato w buzi.

-
2009/05/27 21:41:30
Jejku jaki piękny ogród! Domyśłam się, że jest duży:) Sałatka wygląda cudownie!
-
2009/05/27 21:52:35
sałatka to musi być ciekawa w smaku, a w tekim ogrodzie to chciałąbym codziennie rano jeść śniadanie :)
-
2009/06/02 21:02:22
Ożesz! to jest naprawdę niezłe! :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.