Blog > Komentarze do wpisu

Żydowskie ciasto ze śliwkami

Niedawno piekłam ciasto wg przepisu mamy męża, a dziś inne nasze ulubione. Troszkę inaczej smakuje, troszkę inaczej wygląda, ale wciąż najważniejsze są w nim śliwki i upaja nas zapachem cynamonu. Doskonałe do kawy i najlepsze jest pierwszego dnia po upieczeniu. Ciepłe, zimne, nieważne. Polecam. :-)

Żydowskie ciasto ze śliwkami

230 g mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

140 g drobnego cukru

1 duże jajo

125 ml mleka

85 g masła rozpuszczonego w garnuszku i ostudzonego, ale wciąż płynnego

trochę cukru kryształu wymieszanego z cynamonem, do posypania

ok. 1/2 kg śliwek węgierek, przepołowionych, pozbawionych pestek

Mąkę, proszek, cukier, jajo, mleko - miksuję. Będzie przypominało ciasto naleśnikowe.

Średnią tortowncę smaruję tłuszczem i wylewam ciasto. Wierzch delikatnie smaruję płynnym masłem. Gęsto układam połówki śliwek skórkami do dołu. Posypuję całość cukrem z cynamonem.

Piekę w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto urośnie, zbrązowieje, śliwki się w nim utopią. Trzeba je jednak sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy i w środku jest na pewno dopieczone.

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz ciasto posypuję cukrem z cynamonem.

* źródło - Forum Kuchnia

środa, 07 października 2009, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2009/10/07 16:01:51
Jakie to musi być pyszne! I nietrudne do wykonania! jak dorwę jeszcze śliwki, to zrobię :)
-
2009/10/07 19:59:19
Pysznie się zapowiada:) Uwielbiam ciasta ze śliwkami:)
-
2009/10/07 20:12:48
Mmmm... podoba mi się ! JA też lubię śliwkowe ciacha !:)
-
2009/10/08 06:38:11
To ciasto jest chyba bardzo delikatne , zgadza się Krokodylku ? Przypomina bardziej biszkopt czy raczej omlet - ciekawa jestem, jak smakuje , lubię śliwkowe wypieki :)
-
2009/10/08 08:39:28
Wow, jakie to proste ciacho - jak skrzyżowanie omletu i naleśników z nadzieniem :)))
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/08 11:18:02
Grażyno - jest pyszne, jest proste, jest fajne.

Abbro- a, i masz rację, przypomina biszkopt. :-))

Atino - ja też, im więcej śliwek, tym lepiej. :-)))

Majano - to fajnie, to tylko mi miło :-)))

Tilianaro - :-)))) A ja i tak się napracowałam, bo ja to chyba leniem jestem. :-))

-
2009/10/08 15:49:47
Swietnie wyglada. Uwielbiam ciasta ze sliwkami. I do tego jeszcze ten cynamon...musi byc pyszne!
-
2009/10/08 22:34:30
Jak widzę w nazwie "żydowskie" to już wiem, że dla mnie, bo do tego typu wypieków, takich prawdziwie domowych i magicznie prostych mam wyjątkową słabość. I jeszcze cynamon... Rozkosz.
-
2009/10/10 11:57:39
Majazteca - to samo Cie kusi co mnie. ;-)))

Lisko - miło mi Ciebie u siebie gościć. Przeważnie jest odwrotnie. ;-))) Bardzo lubię Twojego bloga. :-))) No, mam tę samą slabośc, do domowych smaków.
-
2009/10/11 00:56:15
A wiesz, ja bym trochę pszennej mąki zastąpiła razową. niedużo, by zachował puszystośc, ale tak dla zdrowotności ;)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/11 09:39:18
Vespertinee - czemu nie, przy diecie synka bardzo doceniłam smak razowego makaronu czy pieczywa ograniczonego tylko do chrupkiego lub tego na zakwasie. zaczęły mi smakowac inne rzeczy i faktycznie spróbuję. :-))
-
2009/10/12 12:59:16
Śliwki najbardziej lubię właśnie w cieście i chętnie spróbuję Twojego przepisu.
-
2009/10/13 12:24:49
Podoba mi się przepis. A wygląda też bardzo zachęcająco :) Żałuję, że nie ma zdjęcia w przekroju ;)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/13 12:44:39
Komarko - też żałuję, ale zrobiło się tak ciemno, jak już były przekroje. ;-)))
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.