Blog > Komentarze do wpisu

Zimny sernik jagodowy

Kolejne niebo w gębie, to ten lodowaty, jagodowy sernik. W "Kuchni" ujął mnie jego ciemnofioletowy kolor, niesamowity. Swój robiłam z borówek amerykańskich toteż barwę ma bledszą i już nie tak hipnotyzującą. Smakuje obłędnie. Prawdziwa rozpusta. Nie jest za słodki i to też poczytuję za zaletę. Na pewno jest mu najładniej w jagodowym fiolecie i w ciemnym przybraniu z czarnych porzeczek, jagód i jeżyn. U mnie jednak w innej wersji kolorystycznej. :-)

Zimny sernik jagodowy

10 dag pokruszonych herbatników wieloziarnistych (dałam Krakuski)

1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

3 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

łyżeczka cukru waniliowego

6 łyżek stopionego masła

masa:

60 g żelatyny

1/4 szklanki wody

40 dag białego sera wiaderkowego (Piątnica l. President)

250 ml 36% śmietany

1 szklanka cukru

1 łyżka soku cytryny

3 szklanki czarnych jagód (ew. borówek itp.)

wierzch:

250 ml 36% śmietany

2 łyżki cukru

1/2 szklanki dżemu jagodowego

1/2 kg l. więcej owoców jagód i jeżyn, czarnych porzeczek itp.

Mieszam rozdrobnione ciastka z płatkami, cukrem, solą, wanilią i masłem. Wykładam nimi spód 25 cm tortownicy i zapiekam przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzę. Brzegi można posmarować masłem, by łatwiej było potem, gdy ciasto już będzie gotowe, zdjąć obręcze.

Żelatynę namaczam w wodzie i zostawiam na 10 minut. W tym czasie miksuję ser ze śmietaną, cukrem, sokiem cytryny. Dodaję porcjami jagody i razem miksuję (blenderem), aż masa będzie gładka.

Żelatynę po 10 minutach odstawienia, podgrzewam, aż się rozpuści i przez moment chłodzę, a następnie ciepłą wlewam do ciasta i dokładnie mieszam.

Masę tę wylewam na upieczony, schłodzony spód ciasta i sernik chowam na noc do lodówki.

Następnego dnia ubijam śmietanę z cukrem. Nakładam ją na wierzch zimnego sernika.

Dżem podgrzewam i mieszam ze świeżymi owocami, które układam na bitej śmietanie.

Ciasto umieszczam w lodówce jeszcze na przynajmniej 2 godziny.

* źródło - czasopismo "Kuchnia"

czwartek, 19 sierpnia 2010, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/19 17:17:45
bardzo mi się podoba ta wersja kolorystyczna.. bardzo.
-
2010/08/19 17:30:12
Widziałam ten sernik w Kuchni i bardzo mi się spodobał ale chyba zostawię go na przyszły rok:)
-
2010/08/19 17:48:40
Serniki na zimno uwielbiam, ten jest boski :)
-
2010/08/19 18:03:52
wygląda imponująco! lubię gdy jest tak dużo owoców dookoła :)
-
2010/08/19 19:07:42
pięknie wygląda!
-
2010/08/19 19:08:52
Piękny i piękną ma fryzurkę...
-
2010/08/19 19:26:40
mmm wygląda obłędnie.Zjadłabym go w całości.Zresztą poprzednie przepisy też zmuszają moje ślinianki do pracy ;-)))).Ja trochę lenia złapałam blogowego,ale cały czas się mobilizuję .Pozdrawiam gorąco
-
2010/08/19 19:55:27
zarówno wersja kolorystyczna jak i smakowa bardzo mi odpowiada :)
-
2010/08/20 13:50:24
kolor jest naprawde piekny a smaczny tez z pewnoscia ;)
-
2010/08/22 22:46:52
Ugotujmy - bardzo mi mio, szczególie, że wiem, jaki zabójczy był fiolet. ;-))

Wiosenko - tak, to dobre podejście, też zamierzam już działać podobnie,. Drukuję sobie przepisy na przyszły rok, by wybrac kilka smacznych i by się nie zasłodzić wszystkim naraz. :-)) No, niestety. ;-)

Kawusiu - dziękuje. ja neidawno też. po prostu musiałam, chciałam odpocząc od kuchni i kupowałam gotowe pierogi, jedliśmy często zsiadle mleko i wiele prostych rzeczy. Poza tym odpoczywałam od Internetu. :-) Miesiac temu bym nie uwierzyła, że będzie mi sie chciało robić jakiś zimny sernik, tartę czy lody. Czasem łapię takiego lenia i go hoduję, a potem leń mnie opuszcza. Nudzi się mną szybciej, niż ja nim. ;-))

Mikimamo - fryzurkę ma pierwszoklaśną. ;-)))


Kaspiecze - dziekuję :-)

Justmydelicious - też to lubię, bardzo! :-))

Grazżnko - ja też, uwielbiam, zawsze mnie kusiły i ciesze sie, ze jest tyle na nie przepisów. bardzo czesto mieszam galaretki z serkami waniliowymi homogenizowanymi, a na wierzchu daję galaretkę z owocami. tego lata ten prosty deser jedliśmy wielokrotnie. Lubię takie zimne desery o tej porze roku. bardzo miłe. :-) Z tym jagodowym było trochę wiecej zachodu. :-)\

Myniolinko, Emmo - a to miło mi :-))




-
2010/08/23 21:59:20
Ale cudo! Bardzo mi się podoba! Kolory i smak - super!:))
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.