Blog > Komentarze do wpisu

Chutney dyniowo-cukiniowy i szaszłyki z łososia

Drugą moją propozycją do akcji Bei, poświęconej dyni, jest chutney dyniowo-cukiniowy. Już jakiś czas temu wypatrzyłam sobie ten przepis. Czekałam jednak specjalnie na tę okazję, kiedy wiele z nas bawić się będzie w wypróbowywanie różnych, nowych wcieleń nudnej zdawałoby się dyni.  Takie niedocenienie tego warzywa , to pomyłka. Ja też początkowo znałam tylko dynie w occie i niesmaczną papkę z dyni i mleka. Potem jednak, jak odkryłam ciekawe przepisy,  dynia pokazała, że da się lubić i to bardzo , że świetnie smakuje i w deserach i w daniach wytrawnych. Łatwo to sprawdzić na wielu blogach. :-)) Dziś u mnie słodko-kwaśnie, lekko pikantnie i bardzo sycąco - rozgrzewający chutney i szaszłyki z łososia.

Chutney dyniowo-cukiniowy i szaszłyki z łososia

Chutney:

250 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę

250 g cukinii, obranej i drobno pokrojonej

1 duża cebula, posiekana

200 g brązowego cukru

100 ml octu winnego białego

1 łyżka pikantnej pasty pomidorowej lub paprykowej

100 ml wody

szaszłyki:

500 g filetów z łososia + 500 g filetów z żabnicy albo anioła morskiego (u mnie sam goły łosoś)

sok z 1/2 cytryny

sok z 1 limonki

**3 łyżki oleju chilli

Wszystkie składniki chutneya umieszczam razem w rondlu i gotuję do godziny, aż większość płynu odparuje. Czasami mieszam, trzeba uważać, by nie przypalić. Masa zrobi się miękka i mazista. Wtedy czekam, aż ostygnie i przekładam do pojemnika. Chłodzę w lodówce przez całą noc.

10- 12 drewnianych patyków do szaszłyków kładę w podłużnym płytkim naczyniu, zalewam odrobiną zimnej wody i wyciskam sok z cytryny. Zostawiam na pół godziny. Po tym czasie patyczki przekładam na ręcznik papierowy.

Łososia kroję w kostkę i nadziewam na gotowe patyki. Układam w naczyniu, polewam olejem chilli zmieszanym z sokiem limonki. Przykrywam folią i rybę schładzam przez 30 minut w lodówce.

Rozgrzewam grilla i smażę szaszłyki. Przed włożeniem na grilla, lekko je solę, ale nie jest to konieczne. Z każdej strony smażę je przez ok. 5-8 minut. Podaję z chutney'em.

**olej chilli przygotowałam 2 dni temu. 250 ml oleju roślinnego rozgrzałam i wsypałam do niego 5 g sproszkowanego chilli. Zostawiłam na 24 godziny. Po tym czasie olej ,przez sitko, przelałam do słoika. Przechowywać go można w zimnym, ciemnym miejscu do 2 miesięcy.

* źródło - "Lato. Kuchnia domowa Le Cordon Bleu" wyd. Konemann

piątek, 29 października 2010, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Fasola, tuńczyk, pomidor

    Sałatka z pomidorów dojrzałe pomidory ugotowana w osolonej wodzie fasola, u mnie czarna oliwki zielone i czarne liście natki i bazylii tuńczyk w ekologicznejoli

  • Sałatka z tuńczykiem

    Sałatka z ziemniaków, tuńczyka i anchois 4-5ziemniaków 4 jaja sporo kaparów puszka tuńczyka w ekologicznej oliwie 1-2 czerwone cebule puszka anchois w oliwie ro

  • Łosoś z dzikim ryżem

    Łosoś z dzikim ryżem 200 g dzikiego ryżu 400 g filetu z łososia bez skóry, bez ości garść orzeszków ziemnych, łuskanych sól i pieprz ząbek czosnku kawałek imbir

Komentarze
2010/10/29 19:03:17
Niebo w gebie!!!!pieknie wyglada!!!
-
2010/10/29 19:09:51
Bardzo pysznie! Chutney dyniowo-cukiniowy dobrze się komponuje z łososiem.
Lubię takie połączenia.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/29 20:05:11
ja na szaszłyki się piszę...:)
-
2010/10/29 20:55:22
Pasuje ten chutney do szaszłyków :)
-
2010/10/30 00:35:59
Jak cudownei wygląda! Mniam,mniam:) Szaszłyki i ten chutney, świetnie musi razem współgrać:)
Pozdrowienia:))
-
2010/10/30 06:46:29
ciekawi mnie ten chutney niesamowicie.
-
2010/10/30 10:29:12
Ugotujmy - dokłądnie czułam to samo. Dobry jest. Wg mnie pasuje do niego imbir w wersji nie do ryby, bo może za mocny byłby. Ja dodałam węgierską pastę paprykową ostrą. Pięknie piecze.

Majano - tak, dobry zestaw. Smakowałby Ci. :-)

Grażynko - dobrze mówisz. :-)

Myniolinko - no szaszłyki smieszne i warto sie pobawić i coś do nich powymyślać.

Aniu - cieszę się, że Ci "smakuje". :-))

Ewo - :-)))
-
2010/10/30 16:04:07
łososiowe szaszłyki to pyszna sprawa :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.