Blog > Komentarze do wpisu

Mufinki z dynią

Bardzo lubię akcję kulinarną Bei. Tę dyniową. Mój pierwszy wpis też dotyczył tego pomarańczowego warzywa. :-) Nic dziwnego, był wtedy październik. Co tam jednak moja dynia, te u Bei są wspaniałe, choćby dlatego, że jest ich niesamowity wybór. Tyle odmian, a każda ma inny smak. I tak, zazdroszczę tej możliwości wyboru i bardzo na to liczę, że i u nas kiedyś będzie można w tym temacie poszaleć. :-) Byłoby wspaniale móc zadecydować, jaka dynia pasuje do naszego przepisu i pod tym kątem ją dobrać. U nas w kraju przeważa jedna odmiana. Czasami pojawiają się już jakieś inne i warto by je wtedy "upolować". :-)) Póki co u mnie prosty, ale smaczny przepis na muffinki.

Mufinki z dynią

500 g dyni

100 g mąki razowej

275 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

115 g brązowego cukru

2 jaja

125 ml oleju roślinnego

125 ml mleka, może być sojowe

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Pokrojoną w kostkę dynię gotuję na parze, aż będzie miękka (można ją też upiec w mikrofalówce lub w piekarniku). Po ostudzeniu rozdrabniam miąższ widelcem. Łączę z olejem, mlekiem, ekstraktem waniliowym i jajami. Mieszam.

Do drugiego naczynia przesiewam obie mąki, wsypuję cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Dodaję plewy, które zostały na sicie. I po przemieszaniu wszystkiego, w środku robię dołek, do którego wlewam mokre składniki. Całość dokładnie ze sobą łączę i przekładam do papilotek umieszczonych w mufinkowej formie.

Piekę w 190 stopniach przez ok. 25 minut.

Mufinki są korzenne, mało słodkie. Dobre na drugie śniadanie. Bardzo nam smakują. Moja córka namawia mnie, bym następnym razem dodała do ciasta borówki. To jest dobry pomysł. :-)

*źródło - "Mufinki. Kuchnia domowa le Cordon Bleu." wyd. Konemann

czwartek, 28 października 2010, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Szkolne śniadanie

    Dla moich dzieci zaczął sięrok szkolny. Moja córeczka sama z siebie zaczęła codziennie przygotowywać szkolne śniadania dla siebie i brata: myje owoce, robi kana

  • Mufinki z szynką i cheddarem

    Moje dzieci bardzo lubią zupę krem brokułową. Posypuję im ją groszkiem ptysiowym albo prażonymi płatkami migdałowymi. Dzisiaj upiekłam do niej muffinki. Nie dla

  • Muffiny marchewkowe z serem w środku

    Te babeczki są dobre na drugie śniadanie do szkoły, pracy. Taka bardzo uszlachetniona wersja bułek z serem. :-) Muffiny marchewkowe z serem w środku /18 szt. m

Komentarze
2010/10/28 16:02:08
zachwycają kolorem! już je widzę w duecie z ciepłą polewą czekoladową :)
-
2010/10/28 16:19:24
Prześlicznie wyglądają a smak sobie wyobrażam :)
-
2010/10/28 17:26:43
Piękne te muffineczki Krokodylku! Śliczny kolorek mają. Ja jeszcze nie robiłam dyniowych,a akcję Bei też bardzo lubię:)
Pozdrowienia:)
-
2010/10/28 20:51:55
już się nie mogę doczekac, gdy za dwa dni pojadę do Domu. i dopadnę do dyni:-)
-
2010/10/29 11:08:30
wspaniale wygladaja!!! bardzo slonecznie :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/10/29 12:45:05
Justmydelicious - polewa, jak najbardziej pasuje. :-)

Grażynko - bardzo smaczne, spokojnie nadaja sią na szybkie drugie śniadanie. mamy bardzo zajęty ostatnio czas i naprawde uratowały nas w tym czasie bez czasu.

Majano - Tak, dynia bardzo ładnie da się oswoić. Bardzo lubię ten złocisty kolor, który nadaje wypiekom. Od razu robi się cieplej i jaśniej z takim dyniowym ciastkiem na talerzu. ;-))

Ugotujmy - mnie zachwyciły przepisy u Bei. Nie tylko, u innych dziewczyn też widziałam piekne wcielenia dyni. Ha, a z dzieciństwa znałam ją tylko w wersji - dynia w occie lub ohydna dyniowa papka z mlekiem. Ciekawa jestem na co Ty się skusisz.

Gosiu - dziękuję za miłe ciepłe pozdrowienia. ostatnie dni zmroziły mi bowiem krew w żyłach. Ja też Cię ciepło pozdrawiam. :-))

-
2010/10/30 00:35:27
Wczoraj postanowiłam, że ugotuję weekendową zupę z dyni, którą kiedyś znalazłam tutaj u Ciebie. Teraz widzę mufinki. Chyba dwie dynie muszę kupić, bo zupełnie nie wiem co wybrać :)))
-
2010/10/30 10:22:14
Mała formo ugotuj tę zupę dyniową pierwszą. Obie podane przeze mnei są smaczne, ale to tę z dodatkiem słodkiej musztardy Develey i miodu gotuję najczęściej. pomarancza.blox.pl/2008/10/Zupa-krem-z-dyni.html Nawet teraz u nas jest. A kiedys, jak bedziesz miała trochę wiecej czasu spróbuj zrobić tartę korzenną z dyni. Słowo, że nieziemsko pyszna. To poza tartą cytrynową nasz ulubiony deser. pomarancza.blox.pl/2008/10/Festiwal-dyni.html
Dzięki tym przepisom pokochałam dynię. A dziś spróbuj zrobić i muffinki i garnek jesiennej zupy. Muffinki się przydadzą, gdy brak czasu. Bardzo nas karmiły w tych krótkich przerwach w zajetym bardzo dniach. Zupa zaś moze dosć długo stać w lodówce i ciągle nadaje się do jedzenia. Jak zapomnicie o niej jednego dnia, to zjecie później. Pozdrawiam Ciebie ciepło :-)
-
2010/11/01 14:11:50
Sliczne muffinki! Jak czesto pisze na blogach - wypieki z dynia (i nie tylko wypieki) maja taki piekny, sloneczny kolor, prawda? Bardzo pozytywnie nastrajaja :)

Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)
-
2010/11/01 22:28:17
Beo - tak, dlatego lubię dynię. W te ponure miesiące poprawia humor. Pozdrawiam :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.