Blog > Komentarze do wpisu

W sobotę rabin pościł

 

Telefon dzwoni za telefonem. Ludzie telefonują z nagłymi i bardzo ważnymi sprawami. Rabi, to podnosi łyżkę, to słuchawkę. Zupa stygnie.

„ - Nie chciałabym ci przeszkadzać w takim dniu, rabi – powiedziała wyraźnie siląc się na spokój - ale powiedz mi, ile waży Tora? Chodzi mi o zwój…

- Hm, nie wiem pani Rosoff. Rodały mają różne rozmiary, więc przypuszczam, że ich waga też może być różna. Czy to ważne? Sądzę, że większość naszych będzie ważyła około trzydziestu funtów sztuka, ale tylko zgaduję.

- Oczywiście, że to ważne rabi. Mój mąż został zawiadomiony w zeszłym tygodniu, że będzie miał zaszczyt w Jom Kipur. Powiedziano mu, że zostanie wywołany do hagbahy. A ja właśnie się dowiedziałam, co to znaczy. To znaczy, rabi, że on ma podnieść zwój ponad głowę. Czy jest to właściwy sposób uhonorowania człowieka, który nie dalej jak trzy lata temu miał zawał i który po dziś dzień nie wychodzi na ulicę bez buteleczki z tabletkami nitrogliceryny? To w ten sposób chcesz go uhonorować, rabi? Chcesz zobaczyć jak mój mąż dostanie zawału na samym ołtarzu?”

Kolejne dzwonki telefonu.

"- Wygląda na to, że przez cały wieczór będę wisiał na telefonie, rozmawiając z ludźmi, którzy nie chcą mi przeszkadzać.”

Trup; wypadek czy morderstwo?; intryga.

Menu:

Zupa, która wystygła

Kurczak

Kawa

DORO WAT / szabasowe danie z kurczaka

olej

1 kurczak, pokrojony na 6-8 porcji

7 cebul

6 posiekanych ząbków czosnku

2 puszki pomidorów

szklanka wody

posiekany kawałek świeżego imbiru

pieprz cayenne

starty kawałek gałki muszkatołowej

kilka mielonych goździków

szczypta cynamonu

łyżeczka kurkumy

nasiona z 5-8 strączków kardamonu

pieprz

sól

jajka ugotowane na twardo (tyle sztuk, ile porcji)

czerwona cebula

świeże zioła

ryż lub etiopski chlebek injera (pieczony przed szabatem i zawijany w ściereczkę, aż potrawka będzie gotowa)

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej, smażę posiekane cebule (bez czerwonej, która posłuży do przybrania). Trwa to ok. 10 minut. Następnie dodaję posiekany czosnek i smażę go przez 2 minuty. Wlewam wodę, dodaję pomidory, doprowadzam całość do wrzenia i gotuję przez 10 minut.

Wsypuję przyprawy, wkładam kawałki kurczaka. Mieszam, aż mięso pokryje się sosem. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. godzinę.

W tym czasie gotuję jajka na twardo. Obieram je i widelcem nakłuwam w kilku miejscach. Wkładam do kurczaka, mieszam, by pokryły się sosem. Duszę przez kilka minut.

Potrawkę przybieram czerwoną cebulą i świeżymi ziołami.

* źródło - "W sobotę rabin pościł" Harry Kemelman, wyd. Baobab; "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler, wyd. Siedmioróg

piątek, 25 marca 2011, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Zapiekanka ulubiona

    Ta zapiekanka, to takie comfort food moich dzieciaków. Ustawiła się w szeregu z pizzą, paellą, lasagne, curry. Nie jest szczególnie pracochłonna, choć wymaga sp

  • Czas na gęsinę - gotowanie z Kurtem Schellerem

    Po raz czwarty trwa ogólnopolska akcja "Czas na gęsinę" promująca wskrzeszenie dawnej polskiej tradycji, gdy to na świątecznych (i nie tylko) stołachg

  • Gęś w winie

    Dzisiaj przy stole rodzina, a na stole - gęś. Gęś w winie gęś owsiana kołudzka świeża 1 l czerwonego wytrawnego wina kilka kwaśnych jabłek 4 gruszki 1 pomarańcz

Komentarze
2011/03/25 22:08:23
Fajowy wstęp, aż chce się wiedzieć co było dalej :))
A danie super odjazdowe! Ileż tam składników, woooow!
:))
Uściski:*
-
2011/03/25 22:34:49
Krokodylu! Wspaniały post ! Zaczytałam się. I potrawa przepyszna!
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2011/03/25 22:42:33
Oj, to chyba był rabin z jakiegoś reformowanego nurtu albo dzwonil do niego po zakończeniu szabatu;) Żydzi ortodoksyjni w szabat (do zachodu słońca w sobotę) telefony wyłączają, nawet światła nie gaszą i nie zapalają:)

Na kuchni żydowskiej za bardzo się nie znam, ale zupa wydaje się esencjonalna. właściwie to jedno duże danie:) Pozdrawiam~!
-
2011/03/25 23:45:33
Atrio - ;-) Jom Kipur zbiegało się z cotygodniowym Szabatem, Szabat szabatów, Żydów czekał post trwający od zachodu słońca do zachodu słońca. Konkretnie od pół godziny przed zachodem słońca do pojawienia się 3 gwiazd. Rabi posilał się i odbierał telefony jeszcze zanim nastał zmierzch. ;-)) To ja sobie wymyśliłam, że kurczak, którego kosztował był zrobiony wg tego przepisu. Sobota w tytule kusiła mnie by zrobić coś sobotniego. Zresztą ten zestaw: zupa, kurczak, hm ;-) Zresztą należało podać coś wymyślnego, bo wszystkich czekał 24godzinny post. Ksiazka dowcipna, przekorna, inteligentnie napisana. Cymes! :-))

Kucharnia - tytuł polecam. Wg mnie, świetny kryminał. Danie smaczne, ciekawe, z historią :-))

Majano - Ksiązka mnie wciągnęła. Przeczytałam ją jednym tchem. :-))
-
2011/03/26 09:29:38
dla mnie kuchnia żydowska ma w sobie coś magicznego...
-
2011/03/26 13:33:47
podoba mi się dodatek cebuli :)
-
2011/03/26 13:38:46
No, kolejna pozycja do przeczytania... Bardzo mi się spodobało zdanie o "ludziach, którzy nie chcą przeszkadzać"... No i ilość przypraw. Uwielbiam takie dania "szczypta tego, ciut tamtego"...
-
2011/03/27 06:01:58
krokodylku świetny post i danie całe:) Bardzo zachęcające:)
-
2011/03/27 13:34:22
Malgoblox - dla mnie też. :-) Nawet proste smaki, żadne tam niesamowitosci są dla mnie zaczarowane. U mnie jest tak ze względu na pamięć. Przejmujące w powieściach Hanny Krall są rekwizyty, drobiazgi, przedmioty codzienne, powszednie. Ta kuchnia ma więc dla mnie wartość "zachowanego rekwizytu". Poza tym podoba mi się kultura żydowska, takze kultura przygotowania potraw, spożywania ich. zaczęło się od tego, że od dziecka mieszkałam na przeciwko synagogi...

Justmydelicious - tak, dokładnie. Mi jeszcze dodatek jajka. To bardzo proste danie, ale te dwa dodatki czynią je odświętnym. :-)

Pinos - koniecznie do przeczytania. Z trudem zdobyłam drugi tytuł z tej serii. Trzeciego nie mam i nie wiem, czy uda mi się kupić.

Atinko - dziękuję, miło mi. :-)
-
2011/03/27 19:04:44
Dania pyszne i w świetnej oprawie :)
-
2011/03/27 21:40:58
Grażynko - Miło mi. :-) Dziękuję. :-)
-
2011/03/28 09:29:54
Zapisalam tytul kryminalu, juz sobie ostrze zeby na lekture:)
No i naprawde szkoda, ze taka smaczna zupka wystygla rabinowi...:)
Pozdrawiam serdecznie.
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.