Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne z dyni i ricotty

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest dynia. Moje ulubione warzywo w tym jesiennym okresie. Przygotowywane do jedzenia, wykorzystywane, jako dekoracja domu. W szare dni pociesza, bo udaje słońce.

Lasagne z dyni i ricotty

Dynia, będę potrzebowała ok. 750 g miąższu upieczonej smacznej dyni, u mnie uchiki kuri z Gospodarstwa Majlertów

200 g np. grana padano, u mnie dżersejan z Rancza Frontiera

500 g ricotty, u mnie ze Spółdzielni w Skarszewach

200 ml 36% śmietany

duża garść świeżych różnych ziół, u mnie od pana Ziółki

12 płatów lasagne

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dynię przekrawam na pół i układam w żaroodpornym naczyniu. Skrapiam ją wodą, trochę wody wlewam na dno naczynia i piekę  w 200 stopniach. Odstawiam, by przestygła.

Makaron przez kilka minut gotuję w osolonym wrzątku. Przelewam chłodną wodą i rozkładam na ręczniku papierowym.

W miseczce mieszam śmietanę  z częścią drobno startego sera.

W drugim naczyniu mieszam ricottę z posiekanymi ziołami i częścią drobno startego sera.  Masę tę delikatnie łączę z ostudzoną dynią, obraną i pokrojoną w kostkę. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno żaroodpornego naczynia nakładam połowę śmietany z serem. Na tej masie rozkładam 1/3 makaronu. Na płatach makaronu rozkładam połowę masy dyniowej. Na masie dyniowej znów układam makaron, a na nim resztę masy z dynią. Ostatnią warstwę makaronu przykrywam śmietaną z serem. Górę posypuję resztką sera startą na grubych oczkach. Ozdabiam listkami ziół i piekę w 180 stopniach przez ok. pół godziny.

sobota, 22 października 2011, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/22 18:44:13
O, taka lasagne z pewnością by mi posmakowała! Wygląda wspaniale i smakowicie :)
Pozdrowienia:*
-
2011/10/22 21:08:31
Majano - jest pyszna.
-
2011/10/22 21:13:27
Oj, Krokodylu, Ty to wiesz, że co Tygryski lubią najbardziej!!!!
-
2011/10/23 10:15:14
Bardzo ciekawe połączenie - dynia, ricotta i do tego jeszcze lasagne - myślę, że bardzo by mi pasowało takie danie :D
-
2011/10/23 13:09:38
jak ja lubie takie jedzonko :) Pycha:)
-
2011/10/23 23:17:41
Kucharnio - czasem wiem :-)))

Grace - pyszny zestaw, dowód - dokładki brane także przez najmłodszych. ;-))

Atinko - to dokładnie, jak ja. :-))
-
2011/10/26 17:13:19
bardzo mi się podoba ten przepis, chętnie go wykorzystam, aby pozbyć się zalegającego lasagne
-
2011/10/26 21:12:58
Moniko - polecam z czystym sumieniem :-) I miło mi :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.