Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowana dynia

Trwa kolejna edycja Festiwalu Dyni. Od początku nałogowo biorę w nim udział. Do tegorocznych festiwalowych propozycji dołączę dynię faszerowaną.

Dynia i farsz

dynia butternut

bakłażan

cukinia

papryczka chilli

kawałek imbiru

cebula

suszone pomidory

kapary

świeża papryka bez skórki

balsamico

migdały bez skórki

oliwa

sól, pieprz świeżo utłuczony

świeże zioła

olej z dyni tłoczony na zimno SemCo

Dynię kroję wdłuż na grube plastry. Wydrążam ją, solę, polewam oliwą i piekę w 180 stopnaich, aż nieco zmięknie.

Bakłażana, paprykę, cukinię kroję na kawałki, cebulę siekam, drobno kroję chilli, imbir obieram i kroję w kostkę, kapary odsączam, migdały prażę na suchej patelni.

Na oliwie smażę kawałki bakłażana, aż się zrumienią, a potem dodaję cebulę, cukinię, paprykę, imbir, następnie dorzucam kapary, chilli, wsypuję sól i pieprz. Skrapiam balsamico. Na samym końcu dodaję suszone pomidory. Farszem napełniam otwory dynii, posypuję ją migdałami, ziołami, polewam olejem z dyni.

poniedziałek, 29 października 2012, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/29 22:41:52
Jak cudownie i smacznie ona faszerowana. :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.