Blog > Komentarze do wpisu

Wegeburger z seitana i buraków liściowych

Chodził za mną, więc postanowiłam go zrobić, żeby się zatrzymał. ;-)  Bardzo smaczny i sycący. 



Wegeburger

ok. 200 g liści buraka liściowego
100g g szpinaku
1 por 
2 ząbki czosnku
400g seitana i tofu
100g pieczarek
chilli, kumin, summak, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kurkuma, cynamon, imbir, kolendra, pieprz, sól
80 g grubo tartej bułki z pieczywa orkiszowego
oliwa

dodatkowo:
bułki
rukola
liście sałat
pomidory
papryka
kwiaty jadalne

Opłukać liście, wrzucić je do dużego garnka stojącego na ogniu, mieszać, jak zmniejszą objętość przełożyć je na sitko, poczekać żeby ostygły.

Na oliwie przesmażyć pokrojonego pora z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie dodać posiekane pieczarki, seitana z tofu, przyprawy. Odstawić, żeby masa przestygła.

Później połączyć liście z masą z pora i tofu, zblendować. Dodać bułkę tartą, wymieszać. Uformować kotlety. Zostawić je na pół godziny. Przesmażyć je potem przez ok. 8 minut z obu stron. Włożyć do ciepłej bułki w towarzystwie np. rukoli, liści sałat, pomidorów, papryk, kwiatów. 


wtorek, 05 lipca 2016, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/20 14:23:56
Pyszne! :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.