Blog > Komentarze do wpisu

Włoska zapiekanka z makaronu i mozzarelli

Obiad z gatunku lubianych przez moje nastolatki. Prostota wykonania i smakowy strzał w dziesiątkę. 



Zapiekanka makaronowa

500g makaronu muszelki z białego ryżu (może być jakikolwiek inny makaron o podobnym kształcie)
2 cebule
1 puszka pomidorów
passata pomidorowa np. Alce Nero
kilka łyżek pesto rosso l. podobnego sosu
kilka łyżek dobrego koncentratu pomidorowego np. Myecolife
papryczka chilli
balsamico
sos sojowy Kikkoman
sól, pieprz
ulubione przyprawy (u mnie zawsze zupełnie niewłoski kumin i summak, ale też zioła, mielone goździki, cynamon, gałka)
ok. 200g parmezanu, dziugasa itp.
4 kulki mozzarelli po 125g
świeża bazylia gdy jest na nią sezon
oliwa

Makaron gotuję al dente.

Na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, później dodaję passatę, koncentrat, ketchup, pesto, przyprawy, sos sojowy i balsamico. Chwilę duszę. Pomidory rozdrabniam łyżką którą mieszam sos,  żeby nie musieć sosu miksować. Jak nie jest to smutny listopad, to dorzucam listki świeżej bazylii.

Parmezan ścieram. Mozzarellę kroję na plasterki.

Odcedzony makaron mieszam z połową sosu i garścią parmezanu. 

Formę do zapiekanki smaruję oliwą. Na dno nakładam część makaronu, polewam go sosem, posypuję parmezanem i układam plastry mozzarelli. Kolejne warstwy układam w tej samej kolejności, aż składniki się skończą. Wierzch posypuję grubą warstwą parmezanu.

Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.




wtorek, 08 listopada 2016, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.