Blog > Komentarze do wpisu

Dynia i twaróg

Bardzo przyjemny przepis. Danie to próbowałyśmy z córką na przedświątecznym spotkaniu Slow Food Youth Wwa. Bardzo nam smakowało, więc potem zagościło i u nas w domu. :-) Wydaje się niepozorne, bo mało pracochłonne i złożone z kilku składników, ale to tylko pozory. Jest bardzo smaczne. :-)



Dynia i twaróg

dynia piżmowa, umyta, nieobrana
twaróg 
wędzona ostra papryka w proszku
świeże małe listki przeróżnych liściastych roślin
sól
dobra oliwa

dressing:
10 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
ziarna kolendry
nasiona kuminu
sól

Na suchej patelni upraż kumin i kolendrę, aż rozejdzie się aromat tych przypraw. Wymieszaj z oliwą i sokiem cytryny. Posól. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.

Pokrusz twaróg i wymieszaj go delikatnie z wędzoną ostrą papryką.
Dynię przekrój wzdłuż na dwie połowy. Oczyść środek. Dynię pokrój na cienkie pół plastry. Ułóż na blasze, pokrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 10 minut w 180 stopniach, aż będą miękkie i złociste. Odstaw, żeby lekko przestygły. 

Na talerzu ułóż pół plastry, posyp twarogiem, dodaj garść listków, polej dressingiem.

P.S. Pestek dyni nie wyrzucaj, umyj je i osusz. Ułóż na blasze, posyp solą i włóż do piekarnika ogrzanego do 180 stopni. Piecz dopóki nie nabiorą złocistego koloru. I otrzymasz zdrową przegryzkę. :-) 

*źródło - David G.

sobota, 28 stycznia 2017, krokodyll8
Tagi: dynia

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.