Blog > Komentarze do wpisu

Curry z cukinią i kalafiorem

Curry, to jeden z naszych ulubionych posiłków. Robi się je bardzo szybko i jakoś nigdy się nam nie nudzi :-)



Curry wege

malutki kalafior, u mnie ekologiczny kalafior z Sycylii, maksimum smaku :-)
1 mała cukinia
duża garść orzechów nerkowca
puszka mleka kokosowego
olej roślinny
ryż basmati
pęczek bazylii, kolendry, natki lub innych ziół
pieprz

pasta:
1 duża cebula
papryczka chilli
duży kawałek imbiru
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sumaka
1 łyżeczka cząbru
ociupina soli

Składniki pasty blenduję i przekładam na rozgrzany olej, przez kilka minut pastę podsmażam. Następnie dodaję różyczki kalafiora. Smażę dotąd aż trochę zmięknie i dodaję drobno pokrojoną cukinię. Smażę przez kilka minut razem, zalewam mlekiem i duszę przez kilkanaście minut. Dotąd aż kalafior nie będzie za twardy. Pod koniec duszenia wsypuję posiekane zioła i nerkowce. Doprawiam sporą ilością świeżo młotkowanego pieprzu i solą. Chwilę całość razem podgrzewam.  Podaję w towarzystwie ryżu. :-)
czwartek, 30 marca 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.