Blog > Komentarze do wpisu

Pankejki z ricottą

Kilka miesięcy temu wiele moich koleżanek cieszyło się z powstania nowej książki z przepisami napisanej przez jedną z ulubionych blogerek kulinarnych, bardzo miłą, zdolną, twórczą dziewczynę z pasją. Pasją do pieczenia chleba, do przygotowywania mnóstwa smacznych rzeczy, do fotografii. Każda z nas jadła jakieś smakołyki własnoręcznie przez nią zrobione i wspomina je z lubością. Obserwujemy jej dokonania kulinarne związane z wypiekiem chleba, a jej chleby to bajka. Wiem, bo próbowałam. :-)  I bardzo cieszyła nas myśl, że wydaje swoją książkę z autorskimi przepisami, z własnoręcznie zrobionymi pięknymi, apetycznymi fotografiami. Był szał. :-)) U mnie w domu na pamiątkę tego wydawnictwa zostały dwa przepisy - na zupę pieczarkową i na placki z ricotty. Placki te to pomysł na szybkie śniadanie. Czasem mamy ochotę zjeść coś na ciepło i na słodko jednocześnie. :-)



Pankejki z ricottą

2 jaja
100 g sera ricotta
100 ml mleka
200 g mąki typ 450
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

Białka ubijam na sztywno.

Do żółtek dodaję ricottę, mleko i mieszam.

Do drugiej miski przesiewam mąkę, wsypuję sól, cukier i proszek. Mieszam. Dodaję żółtka z mlekiem i ricottą i znów mieszam. Dodaję pianę z białek i delikatnie całość łączę.

Na patelni rozpuszczam masło i smażę placki po ok. 2 minuty z każdej strony. 

Gotowe najczęściej podaję z domowym dżemem. Można zamiast niego dodać świeże owoce. 

*źródło - "Opowiadania drewnianego stołu" Monika Walecka

czwartek, 23 marca 2017, krokodyll8
Tagi: ricotta jaja

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.