Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni na zakwasie

Wykorzystałam długi weekend na samodzielne przygotowanie zakwasu:
1 dzień - w dużym słoju wymieszałam 100g m±ki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Przykryłam słój foli± spożywcz±, w której zrobiłam kilka dziurek i postawiłam w ciepłym miejscu.
2 dzień - po 24 h dodałam 100g m±ki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody, wymieszałam, przykryłam słoik.
3 dzień - po 24h dodałam 100g m±ki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody.
4 dzień - po 24h powinnam dodać 100g m±ki żytniej 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody, ale moim zdaniem zakwas za mało miał pęcherzyków powietrza i wody dodałam więcej, do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. I wtedy ruszył. Być może w przypadku mojej m±ki od razu powinnam dawać ciut więcej wody niż w przepisie, bo zakwas od pierwszych 24 h powinien już lekko b±belkować, no mieć wyraĽne pęcherzyki powietrza. Ważny też jest zapach, zakwas pachnie jak kwa¶ne jabłka. 
5 dzień - tym razem po 12 h możesz już zacz±ć z tego zakwasu piec chleb. 



Pierwszy chleb na własnym żytnim zakwasie

350 g zakwasu
200 g m±ki żytniej razowej 2000
600 g m±ki żytniej typ 720
ok. 650 ml wody przegotowanej, letniej
2-3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy (zostanie nam sporo zakwasu, chowamy go w słoiku do lodówki, potem będziemy go karmili i wykorzystywali do następnych chlebków) aby się poł±czyły. Nie wyrabiamy, bo m±ka żytnia tego nie lubi. Przykrywamy miskę foli± spożywcz± i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin, aż wyro¶nie. Gdy ciasto wyrosło i po odsunięciu je palcem widzimy, że ma g±bczast± strukturę to przekładamy je do dwóch wysmarowanych masłem lub olejem 20 cm keksówek, choć ja wykorzystałam jedn± 30 cm. Zwilżamy dłoń i dociskamy, wyrównujemy ciasto. Przykrywamy je ¶ciereczk± i odstawiamy na 8-12 godzin. 
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wrz±c± wod±, albo spryskiwaczem spryskujemy wnętrze piekarnika przed włożeniem formy z ciastem i tę operację spryskiwania powtarzamy przy uchylonym piekarniku już po włożeniu foremki. Chleb pieczemy przez ok. 40-50 minut. Gdy brzegi ciasta odchodz± od brzegów, chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce, aby przestygł. 

*Ľródło - Piotr Kucharski "Chleb"
poniedziałek, 08 maja 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

    Słoik z zakwasem dostałam od swojej bliskiej koleżanki Ani. Razem z przepisem. Min±ł jeden dzień, a chleb był gotowy. :-) Bardzo smaczny. Na pewno będę go częst

  • Chleb drożdżowy

    Zwykły pszenny chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i sezamu. Piekę go wtedy, gdy chcę mieć za kilka godzin od chcenia :-) własne ciepłe pieczywo. 700 g m±ki ps

  • Chlebek arabski

    Najlepszy jest ten upieczony własnoręcznie. Doskonały dodatek do arabskich dań na ciepło lub do past. Przepis zaczerpnęłam z ksi±żki z której ostatnio na potęgę

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.