Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni na zakwasie





Pierwszy chleb na własnym żytnim zakwasie

350 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej 2000
600 g mąki żytniej typ 720
ok. 650 ml wody przegotowanej, letniej
2-3 łyżeczki soli
kilka łyżeczek czarnuszki

Wszystkie składniki mieszamy, aby się połączyły. Nie wyrabiamy, bo mąka żytnia tego nie lubi. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin, aż wyrośnie. Gdy ciasto wyrosło i po odsunięciu je palcem widzimy, że ma gąbczastą strukturę to przekładamy je do dwóch wysmarowanych masłem lub olejem 20 cm keksówek, choć ja wykorzystałam jedną 30 cm. Zwilżamy dłoń i dociskamy, wyrównujemy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin. 
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wrzącą wodą, albo spryskiwaczem spryskujemy wnętrze piekarnika przed włożeniem formy z ciastem i tę operację spryskiwania powtarzamy przy uchylonym piekarniku już po włożeniu foremki. Chleb pieczemy przez ok. 40-50 minut. Gdy brzegi ciasta odchodzą od brzegów, chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce, aby przestygł. 

*źródło - Piotr Kucharski "Chleb"
poniedziałek, 08 maja 2017, krokodyll8
Tagi: chleb

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.