Blog > Komentarze do wpisu

Domowe masło

Do własnoręcznie wykonanego chleba aż się prosi zrobić własne masło, szczególnie, że jest to bardzo proste. Wystarczy wlać do miski 30% śmietanę, można wsypać sól. Ja do 450 ml śmietany dodaję 1/4 łyżeczkę morskiej soli. Następnie należy śmietanę miksować dotąd aż powstanie puszysty krem. I wtedy nie przerywamy miksowania tylko robimy to dalej. Krem za jakiś czas zmieni teksturę, nabierze maślanego koloru i w końcowym momencie wypłynie z niego maślanka. Wtedy przelewamy zawartość miski nad drugą miską przez gęste sitko. Maślankę odlewamy, warto ją wypić, bo jest i smaczna i zdrowa. A masło, które zostało nam na sitku przepłukujemy obficie zimną wodą z kranu, żeby pozbyć się z niego resztek maślanki. Formujemy go dłońmi w kulę. I już. Jest gotowe. 
Ja swoje masło robię ze śmietany ekologicznej Ekokniazia. Ale da się je oczywiście zrobić z każdej gęstej śmietany, byle nie z kwaśnej, bo kwaśne masło raczej nie będzie nikomu smakować. :-)


poniedziałek, 29 maja 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Sos tatarski

    My mamy jeszcze przed sobą odgruzowywanie domu i choinki, którą już zdążyło "zasypać", bo przez ostatnie dni toczyło się wartkie życie. Kilka smakołyk

  • Cykoria palce lizać

    To jedna z naszych ulubionych surówek. Piękne połączenie smaku słodkiego ikwaśnego z gorzkim. Na dodatek pysznie chrupiąca. Robimy ją w dwóch wersjach. Dziś z d

  • Kluski śląskie

    Dzisiaj przygotowuję pyszną pieczeń w cytrynowo-piwnej marynacie bogatej jeszcze w inne smaczne składniki. Pieczeń ta wybornie smakujepodana z kluskami śląskimi

Komentarze
2017/06/18 11:37:21
Wygląda idealnie, nie ma to jak domowe :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.