Blog > Komentarze do wpisu

Karmelowe ciasto bananowe

Znalazłam na nie przepis w Durszlaku, pochodzi z bloga Wypieki Beaty. Ciasto smaczne, najlepsze oczywiście na ciepło z zimną gałką lodów. 



karmel:
110g masła
220 g trzcinowego cukru
2 łyżki rumu
ok. 3 dużych bananów, im bardziej dojrzałe tym ciasto będzie bardziej aromatyczne i bananowe w smaku, warto więc użyć bananów z piegami dojrzałości na skórce ;-))

ciasto:
175g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka mielonego cynamonu
115g miękkiego masła
2 duże jaja
150g cukru
125 ml mleka

W rondelku rozpuść masło z cukrem, mieszaj, poczekaj aż cukier się rozpuści, delikatnie wlej rum. Masę karmelową przelej do tortownicy (ok. 25cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź karmel dokładnie na dnie. Na nim ściśle rozłóż banany pokrojone grubo wzdłuż, no i rzecz jasna w poprzek. Niech jak najściślej do siebie przylegają.

Masło utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem, solą i cynamonem. Wsyp połowę mieszanki do masy maślanej, wbij do niej 2 jaja i zmiksuj. Następnie dodaj resztę mąki i mleko, miksuj do połączenia składników. Ciasto przelej na banany.

Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto odejdzie od brzegów tortownicy a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Wtedy wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, po ok. 10 minutach delikatnie ciasto przełóż do góry spodem na paterę. Pokrój na kawałki i podawaj z gałką lodów. 





środa, 03 maja 2017, krokodyll8
Tagi: banan

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2017/05/03 22:15:55
Musi być pyszne :) Ostatnio robimy sobie podwieczorki z ciastami i herbatką zaparzaną na przefiltrowanej wodzie i teraz chętnie wypróbujemy ten przepis :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.