Blog > Komentarze do wpisu

Labneh, czyli serek z jogurtu

Ten serek robię właściwie co tydzień. Wyparł wszystkie kupne twarożki, serki do smarowania typu Bieluch czy rożne ziołowe. Jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo go lubimy. Poza tym każde z nas może go sobie na bieżąco przyrządzać według swojego widzimisię, doprawiając wszystkim tym na co tylko ma w danym momencie apetyt. Ja najbardziej lubię go z kroplą oliwy i czubrycą, cząbrem czy za'atarem i sporą ilością pieprzu. 



Robi się go nadzwyczajnie prosto. Wystarczy gęste jogurty wlać do sitka wyłożonego podwójnie złożoną gazą, posolić, zamieszać, zawiązać ściśle gazę i z sitkiem ułożonym na misce schować do lodówki. Co jakiś czas trzeba zaglądać (wystarczy raz dziennie, gdy w misce jest dużo wolnej przestrzeni), by wylać serwatkę. Po 24 godzinach nadaje się już do smarowania. Z kazdym dniem, wiadomo, robi się bardziej gęsty. W pewnym momencie powstaje twarożek, z którego z powodzeniem można upiec sernik. Trzymając go tydzień uzyskuje się ściślejszą masę, z której można uformować kulki, obtoczyć je w przyprawach, wysuszyć przez 24 godziny układając na talerzu w lodówce i wrzucić do oliwy razem z ziołami i np. czosnkiem. 



serek uzyskany po ok. 36 godzinach od nastawienia
niedziela, 07 maja 2017, krokodyll8
Tagi: jogurt

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.