Blog > Komentarze do wpisu

Żytni chleb na zakwasie z kasz± gryczan± i orzechami włoskimi

Bardzo smaczny, wilgotny mi±ższ, lekko chrupi±ca skórka.



Z lodówki wyjmuję żytni zakwas, trzymam go 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, odmierzam 60g zakwasu i przekładam go do dużej miski. Do słoika za¶ dodaję łyżkę m±ki żytniej 2000 i łyżkę letniej przegotowanej wody, mieszam i słoik chowam do lodówki.
Do 60 g zakwasu dosypuję 200 g m±ki żytniej 2000 EKO i 180 ml przegotowanej letniej wody. Mieszam. Miskę przykrywam foli± spożywcz± i odstawiam na 12 godzin.

Po 12 godzinach dodaję:
100 g m±ki żytniej 2000 ekologicznej
500 g m±ki żytniej 720 ekologicznej
300g ugotowanej w osolonej wodzie kaszy gryczanej, dobrze ostudzonej
100g łuskanych orzechów włoskich
500 ml wody przegotowanej ostudzonej
1 łyżeczkę miodu gryczanego
3 łyżeczki soli

Składniki dokładnie ze sob± mieszam, rękoma, i szybko. M±ki żytniej się nie wyrabia. Ciasto przykrywam foli± spożywcz± i odstawiam na 8-12 godzin do wyrastania. Jest dobre gdy znacznie zwiększy objęto¶ć i będzie miało g±bczast± strukturę. Wtedy biorę podłużne foremki i smaruję je olejem. Przekładam do nich ciasto do 3/4 wysoko¶ci, zwilżon± dłoni± wygładzam je od góry, przykrywam ¶ciereczk± i odstawiam na 3-4 godziny.

Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Wstawiam do niego foremkę z gor±c±  wod±. Po 10 minutach wstawiam ciasto i piekę przez ok. 45-50 minut. Gdy jest upieczone, to odejdzie od brzegów foremki a po postukaniu w spód wyda głuchy odgłos. Chleb studzę na kratce.



*Ľródło - "Chleb. Domowa piekarnia" Piotr Kucharski




niedziela, 28 maja 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

  • Chleb miodowy na zakwasie

    Kolejny bardzo smaczny chleb. :-) 60 g startera, czyli zakwasu z lodówki 180 ml ugotowanej wystudzonej wody 200g m±ki żytniej typ 2000 500g m±ki żytniej typ 720

  • Żytni zakwas

    Zrobiłam go w maju i odt±d co drugi dzień piekę kolejne żytnie chlebki na zakwasie. Na pocz±tku czerwca go u¶mierciłam, bo za długo czekał na mój powrót do domu

  • Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

    Słoik z zakwasem dostałam od swojej bliskiej koleżanki Ani. Razem z przepisem. Min±ł jeden dzień, a chleb był gotowy. :-) Bardzo smaczny. Na pewno będę go częst

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.