Blog > Komentarze do wpisu

Chleb miodowy na zakwasie

Kolejny bardzo smaczny chleb. :-)



60 g startera, czyli zakwasu z lodówki
180 ml ugotowanej wystudzonej wody
200g mąki żytniej typ 2000

500g mąki żytniej typ 720
200g mąki pszennej razowej
100g siemienia lnianego
3 łyżeczki soli
4 łyżki miodu, u mnie rzepakowy
600 ml ugotowanej ostudzonej wody

Wieczorem wyjmuję starter z lodówki. Po godzinie, dwóch łączę go z 200g mąki żytniej razowej i 180 ml ugotowanej ostudzonej wody. Przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam ją na noc. Na suchej patelni prażę siemię lniane i też odstawiam, niech sobie stygnie, ja idę spać. :-) 

Rankiem w wodzie rozpuszczam miód i sól. Do miski z zakwasem dodaję obie mąki, ową wodę, siemię i  dokładnie mieszam rękoma, ale nie wyrabiam. Ciasto przykrywam folią i zostawiam na 8-12 godzin. Jak jest gąbczaste i wyrośnięte, to przekładam je do keksówek wysmarowanych oliwą i odstawiam na 3-4 godziny przykryte ściereczką. Jak dwa razy zwiększy objętość, to piekę w 220 stopniach. Wcześniej do piekarnika wstawiam naczynie z wodą, by powstała para. Wtedy chlebek po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę.

Chleb piecze się przez ok. 40 minut. Upieczony zaczyna wyraźnie odstawać od brzegów foremek, a uderzony w spód wydaje głuchy dźwięk. Chleb studzę na kratce. Dopiero jak już jest całkowicie wystudzony, to owijam go ściereczką i tak przechowuję.

*źródło - Chleb" Piotr Kucharski
wtorek, 27 czerwca 2017, krokodyll8
Tagi: chleb

Polecane wpisy

Komentarze
2017/06/27 21:03:56
Uwielbiam takie chleby :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.