Blog > Komentarze do wpisu

Gruszka, wino, miód

Danie, w którym trzeba zachować równowagę pomiędzy ostrą gorgonzolą a słodką Konferencją, żeby nie wygrała ani słodycz owocu, ani nie zdominowała potrawy ostrość sera. I wtedy powstaje danie absolutnie wspaniałe i niezwykle proste. :-) 



kilka gruszek Konferencji
spory kawałek gorgonzoli
spora garść orzechów włoskich
oliwa
2 łyżki miodu
3 łyżki wina

Na patelni rozgrzewam oliwę. Układam na niej cząstki gruszek, smażę je po kilka minut z obu stron. Następnie wlewam wino wymieszane z miodem. Chwilę duszę w winie. Owoce przekładam na talerze. 
Na patelnię wrzucam połówki włoskich orzechów. Smażę je w winie przez 2 minuty, układam wśród gruszek. Danie polewam sosem z patelni. Obsypuję kawałkami gorgonzoli. 
środa, 01 listopada 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2017/11/06 17:28:07
To danie to... przystawka? deser?..
brzmi smakowicie, ale z gruszek możnaby usunąć gniazda nasienne, tak dla zdjęcia jak i do spożycia.
-
Gość: Krokodyl, 95.160.153.*
2017/11/07 20:34:22
Przystawka, ale w klimacie deserowym, do podania na końcu, a nie na początku. Co do gniazd nasiennych, gotowanie to wolność. Także wyboru. :-) Ja lubię podawać je właśnie tak. :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.