Blog > Komentarze do wpisu

Kasza, brokuł, ogórek

Przepis, z którego lubię korzystać, gdy robię śniadanie do pracy. Taka zwyczajna kasza, w niej całkiem zwyczajne warzywa i orzechy, ale smaczna, chrupiąca i bardzo zdrowa, sycąca. Zdecydowanie wolę kaszowe śniadania, niż kanapki do pracy. 



 

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1 długi ogórek
1 świeża papryka
1/2 małego brokuła
1 mała czerwona cebula
garść orzechów włoskich
12 dużych zielonych oliwek
garść mięty
garść koperku
sól

dressing:
1 limonka
2 łyżki octu jabłkowego, Cichostów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Kaszę wsypuję na gęste sitko, płuczę i przesypuję ją do rondelka. Zalewam wodą i zagotowuję. Zmniejszam ogień na malutki, rondelek przykrywam i kaszę gotuję do miękkości, ok. 15 minut.

Paprykę z ogórkiem kroję w kostkę, cebulę siekam, brokuła ścieram na tarce, oliwki kroję, zioła siekam, orzechy rozdrabniam. Wszystkie składniki sałatki, łącznie z przestudzoną kaszą, mieszam ze sobą, polewam je dressingiem i ewentualnie doprawiam. 


środa, 29 listopada 2017, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.