Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone warzywa z dressingiem rodzynkowo-kaparowym

Clou tego dania jest sos z kaparów i rodzynek. Tym razem podałam go z dynią i marchewką.



5 średnich marchewek, u mnie fioletowe i pomarańczowe
dynia piżmowa ok. 1 kg, obrana i pokrojona w kostkę
oliwa
czubata łyżka miodu
3 łyżki prażonych posiekanych orzechów np. włoskich, laskowych itd.
garść świeżych ziół, posiekanych
200g fety

dressing:
3 łyżki  kaparów
3 łyżki rodzynek, zalanych na kilka minut wrzątkiem, odcedzonych
mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
garść świeżych posiekanych ziół
3 łyżki balsamico
sok z cytryny
120 ml oliwy
sól i pieprz do smaku

Marchewki obieram, wkładam do zimnej wody, gotuję, gdy woda zawrze, marchewki wyjmuję, kroję. W międzyczasie piekę w 190 stopniach kawałki dyni skropione oliwą. Po 10 minutach pieczenia dodaję do dyni pokrojone marchewki, skrapiam oliwą, piekę kolejnych 10 minut. Warzywa wyjmuję z piekarnika, polewam je miodem, mieszam, przekładam do miski. 

Blenduję krótko, szybko składniki dressingu.

Gdy warzywa przestygną wsypuję do nich posiekane świeże zioła, orzechy, kawałki fety i całość polewam dressingiem. 


wtorek, 13 lutego 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/02/17 09:17:26
Dzięki wielkie, fajny przepis. Mam nadzieję że nie sknocę i zaskoczę miło dziewczynę.
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.