Blog > Komentarze do wpisu

Pizza ekspresowa

W moim zalataniu, późnych powrotach z pracy, ten przepis jest bardzo przydatny, bo jest szybki do wykonania i zawsze spotyka się z aplauzem nastolatków. Znam mnóstwo receptur na pizze na cieście drożdżowym, ale zawsze trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, a tu nie. I w takie dni, jak moich większość, ten przepis wygrywa.  :-)



ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej
17g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1/3 szklanka ledwie ciepłej wody
1 łyżka oliwy

farsz:
passata pomidorowa
koncentrat pomidorowy
pesto z suszonych pomidorów
sos sojowy
balsamico
mozzarella
oliwki
rukola
pieprz
sól

Drożdże mieszam z cukrem i wodą. Mąkę mieszam z solą. Do mąki wlewam rozpuszczone w wodzie drożdże i łyżkę oliwy. Kiedyś zapomniałam dodać oliwy, ciasto wyszło bardziej suche, ale oczywiście wyszło. 
Ciasto wyrabiam przez 10 minut. Potem rozwałkowuję. Placek układam w naczyniu żaroodpornym (średnica 28cm) wysmarowanym oliwą. 

Łączę passatę z koncentratem i pesto, dosmaczam balsamico i sosem sojowym, pieprzem i ew. innymi przyprawami. Sos nakładam równomiernie na ciasto. Na wierzchu rozkładam plastry mozzarelli, oliwki i liście rukoli. Pizzę piekę przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
wtorek, 06 lutego 2018, krokodyll8
Tagi: oliwki rukola

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.