Blog > Komentarze do wpisu

Placki ziemniaczano-serowe

Podpatrzyłam je na blogu Burczymiwbrzuchu bardzo pięknie sfotografowane i naprawdę zaczęło mi burczeć w brzuchu. :-)) No, w każdym razie postanowiłam je zrobić. Rodzina podzieliła się na pół, jednym bardzo smakują innym nie pasują, czyli niektórym dogodziłam, a niektórym wcale, czyli norma. :-)) Podaję przepis (aaa, warto pamiętać, że ciasto można zrobić wieczorem i na leniwca usmażyć je rano na śniadanie, tym co lubią ;-))) :



650g ziemniaków
sól

325 tłustego twarogu
1 łyżka masła
2 jaja
100g trzcinowego cukru, tu uwaga, pomyślcie czy nie wolicie dodać go mniej
175 g mąki orkiszowej
75g pycha rodzynek
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii
szczypta soli
łyżeczka cynamonu

olej kokosowy l. inny do smażenia

Rodzynki zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 minut, odcedzam.

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki, gotuję w osolonej wodzie, przestudzam i gniotę tłuczkiem. Dodaję do zmaltretowanych ziemniaków wszystkie składniki ciasta poza mąką i rodzynkami, blenduję. Wsypuję mąkę, mieszam, wsypuję rodzynki, mieszam. Smażę płaskie placki na gorącym tłuszczu, z obu stron. 




czwartek, 08 lutego 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.