Blog > Komentarze do wpisu

Tarocco, feta, rukola

Świetna sałatka, a że sezon na pomarańcze tarocco powoli się kończy, to warto ją zrobić właśnie teraz póki jeszcze ta odmiana jest dostępna. :-) 



50 g rukoli
2 pomarańcze tarocco
50 g greckiej fety
100 g greckich oliwek marynowanych w ziołach z cytryną lub po prostu innych smacznych oliwek
garść pomidorów cherry
pestki z ćwiartki granata
dressing: oliwa, ocet jabłkowy Cichostów (lub inny), sok cytryny, sól, pieprz, łyżka musztardy miodowej

W misce mieszam liście rukoli z kawałkami fety, półplasterkami pomarańczy, pomidorkami cherry przekrojonymi na połówki, oliwkami. Całość polewam dressingiem i posypuję pestkami granatu.

niedziela, 25 lutego 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/02/27 11:59:39
Nie jestem pewien czy jadłem ten rodzaj pomarańczy, ten wpis sprawił że chyba w końcu naprawię to niedopatrzenie ;)
-
Gość: Krokodyl, 95.160.153.*
2018/02/28 19:11:13
O, koniecznie. Tarocco nazywana jest przez Włochów "królową pomarańczy". Sa to bardzo smaczne pomarańcze, słodkie, ale z lekką kwasna nutą. Bardzo dobre sa też pomarańcze moro z bordowym miąższem, z tymże moro są kwasniejsze. Warto spróbowac wszystkich odmian. Ja lubię też Naveliną Cara cara, krzyżówkę pomarańczy Naveliny z grejpfrutem, ma różowy miąższ, na początku sezonu wyczuwalną w smaku grejpfrutową nutę. I lubię pomarańcze Tacle, słodkie, obiera sie je jak klementynki, z którymi zresztą są skrzyżowane. :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.