Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z czerwonej fasoli

Czerwona fasola świetnie pasuje do czekoladowego ciasta. Czasami w pracy podjadamy bezglutenowe czekoladowe ciasto z fasoli z żurawiną. Wszyscy je lubimy.
Przepis na to brownie wzięłam z bloga Rozkoszny. Ciasto, co widać na zdjęciach, jest wilgotne i chyba się domyślacie, że jest doskonałe. :-) 



Brownie

150 g masła
200g czekolady (60% kakao)
1 puszka czerwonej fasoli (400g), odsączonej
2 jajka
150g cukru, możecie dać mniej jeśli wolicie ciasta mniej słodkie
50g mąki (może być ryżowa)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kakao bez cukru
50 g czekolady (60% kakao)

Rozpuszczam w rondelku masło, gdy jest do połowy rozpuszczone dodaję połamaną czekoladę, mieszam, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam na bok, by masa przestygła.

Blenduję czerwoną fasolę.

W drugiej misce ubijam, na szybkich obrotach, jaja z cukrem na gęstą pianę.

Przestudzoną masę czekoladową dodaję do fasoli i blenduję razem. Następnie dodaję zmiksowane jaja z cukrem. Miksuję całość na jednolitą masę. 

W misce mieszam mąkę z solą i kakao, wsypuję do miski z masą fasolową i dokładnie mieszam. 

50 g czekolady drobno siekam.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Wierzch posypuję posiekaną czekoladą.

Ciasto piekę przez ok. 30 minut w 190 stopniach. 


poniedziałek, 12 marca 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/17 15:25:36
Koniecznie muszę upiec!
-
2018/03/18 13:55:43
Częstowałam nim spore grono osób. Bardzo im smakowało. To mam nadzieję, że Ty też będziesz zadowolona z jego smaku. :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.