Blog > Komentarze do wpisu

Orkisz i pęczak, czyli ziarnotto ;-))

W ostatnim Kukbuku (lubię Kukbuk, jego czytanie to dla mnie duży relaks, pewność, że nie trafię na jakieś smutne wiadomości, zaczynam dzień i kończę przeglądając kolejne numery) rozmowa z autorami książki o kuchni Słowian. W bonusie dwa przepisy mające pokazać prawdziwie polskie smaki. Oczywiście to nie jest pra kuchnia.  Są w niej choćby ziemniaki, ser Bursztyn i amarantus ekspandowany. Ale oczywiście kusiło mnie by pogotować w ten weekend z tych przepisów. Pierwsze danie to ziarna orkiszu, cebula, pęczak, ser Bursztyn, bulion, masło, sok z kiszonych ogórków w formie gęstej kremowej masy plus czerwona kapusta chwilę przesmażona, chrupka i całość posypana amarantusem. 



Danie

200 g ziaren orkiszu, płaskurki lub samopszy
ok. 150g czerwonej kapusty
1 duża cebula
ok. 1 l bulionu
200g kaszy pęczak
50 g masła
120g sera Bursztyn
1 łyżka soku z kiszonych ogórków
sól pieprz do smaku
amarantus ekspandowany

Ziarna orkiszu zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc albo przynajmniej na dwie godziny. 
Czerwoną kapustę szatkujemy i smażymy na oleju, aż nieco zbrązowieje. Odstawiamy na bok. To będzie chrupki dodatek do naszego dania.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku, do zeszklenia. Dodajemy do niej odcedzony orkisz, wlewamy 1 l bulionu i gotujemy ok. 35 minut, aż nieco zmięknie. Wtedy wsypujemy opłukany pęczak i gotujemy razem przez ok. 20 minut, dotąd aż pęczak się ugotuje. Potem dodajemy masło, sok z ogórków, starty ser i mieszamy do uzyskania kremowej masy. W razie potrzeby oczywiście dodajemy wodę. Doprawiamy do smaku. Nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy czerwoną kapustę i posypujemy ekspandowanym amarantusem.


niedziela, 18 marca 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.