Blog > Komentarze do wpisu

Pasta ze słonecznika i soczewicy

Co dwa dni pieczemy  bochenek żytniego chleba na zakwasie. :-) Uwielbiamy robić z niego kanapki. To najprostszy sposób na śniadanie do pracy. :-) Robimy też dużo warzywnych past, szczególnie teraz, gdy w sezonie zachorowań na grypę ograniczamy jedzenie nabiału. 



Pasta ze słonecznika

1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
125 g czerwonej soczewicy
3/4 słoika suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
połówka kiszonej cytryny lub sok z połowy cytryny
suszony cząber
suszona czubrica 
za'atar
sól i pieprz

Pestki słonecznika namaczamy przez noc. Rano odcedzamy je, płuczemy i wsypujemy do miski. Soczewicę płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania solimy. Po przestudzeniu dodajemy do pestek. Do miski wrzucamy też posiekane ząbki czosnku i suszone pomidory, wsypujemy przyprawy, wlewamy oliwę i wyciskamy sok z cytryny lub wrzucamy kawałek cytryny kiszonej. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy pastę do miseczki, polewamy ją z wierzchu oliwą i posypujemy pestkami słonecznika i za'atarem.

Do kanapek z tą pastą świetnie pasują różne kiszonki. :-) Na załączonym obrazku ;-)) widać kiszoną marchewkę, która też genialnie tu pasuje.:-) 
środa, 07 marca 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.