Blog > Komentarze do wpisu

Zakręcona tarta

Miałam ochotę ją zrobić w jedno z tych szarych popołudni. :-) 



Tarta wytrawna (forma 28 cm)

ciasto:
200 g mąki orkiszowej
50 g masła
30 g ricotty
2 łyżki śmietany
1 jajo
2 łyżki czarnuszki
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
+ olej do wysmarowania formy

farsz:
6 jaj
350g sera ricotta
150 ml 30% śmietanki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
2 cukinie
2 duże długie marchewki
kilkanaście oliwek Kalamata
czarnuszka do posypania

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i uformować z nich kulę. Włożyć ją do torebki foliowej i schować na pół godziny do lodówki.

W tym czasie warzywa pokroić na cienkie podłużne plasterki. 
Jaja wymieszać z serem, śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę do tarty posmarować olejem. Rozwałkować ciasto. Umieścić je w formie tak, by pokrywało dno i brzegi. Będzie bardzo cienkie. Nakłuć je w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, tyle czasu, aż będzie, po dotknięciu dłonią, suche. Wtedy formę wyjąć i wypełnić ją masą jajeczną, a w niej ułożyć kolorowy krąg z marchewek i cukinii. Brzeg ciasta obsypać czarnuszką i ułożyć oliwki. Tartę włożyć do piekarnika i piec dotąd aż masa jajeczna stężeje. 
wtorek, 06 marca 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/06 21:30:53
Piękna, kocham tarty :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.