Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z pędów sosny

Podczas zbierania młodych pędów spróbowałam je w wersji surowej i od razu przyszło mi do głowy, że warto spróbować zrobić z nich nie tylko syrop, ale i dżem. Tak też zrobiłam. Dżem wyszedł bardzo smaczny. Część  zamierzam jeszcze dokładniej zblendować i dodać do domowych lodów. Część zaś użyć jako farszu do bucht na następny wypad rowerowy. :-)



Dżem z pędów sosny

młode pędy sosny, umyte, zdjęłam też z nich brązowe osłonki, waga 1 kg
1 kg cukru

Pędy drobno pokroiłam, wymieszałam z cukrem i smażyłam dłuższy czas. Następnie zblendowałam. Ponownie podgrzałam i przełożyłam do słoiczków. 

niedziela, 13 maja 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.