Blog > Komentarze do wpisu

Kiszony czosnek niedźwiedzi

Czosnek postanowiłam ukisić, by móc jeść go także po sezonie. Umyte i osuszone liście wraz z łodyżkami upchnęłam do słoików, przesypując je solą, na 1 l słoik było to ok. 1,5 łyżeczki soli.  Dodałam liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i całość zalałam gorącą wodą. Ostawiłam w ciepłe ciemne miejsce. Ukisić się powinno po ok. półtora tygodnia. Najlepiej spróbować czy już Wam smakuje, na rożnym etapie kiszenia. I jeśli już jest dla Was w smaku ok, to wtedy słoiki z czosnkiem przenieście w chłodne miejsce, by zatrzymać proces kiszenia. Jeśli liście będą dla Was za słone należy je przed podaniem opłukać. 


środa, 02 maja 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.