Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy z kwiatkami robinii akacjowej

Z wycieczki rowerowej przywieźliśmy kwiaty robinii. Część od razu wylądowała w cieście naleśnikowym, a część przechowałam w lodówce na drugi dzień i usmażyłam z ich dodatkiem racuchy. Jutro znów muszę nazrywać kwiatków robinii, bo mam zamówienie od syna na powtórkę. :-) 



Racuchy z robinią

2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki słabego piwa l. wina musującego l. mleka l. napoju roślinnego
2 żółtka
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
2 szklanki kwiatków robinii bez zielonych ogonków
2 kwaśne jabłka, obrane

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę, proszek, płyn, żółtka, cukier i sól razem zmiksować. Do ciasta wrzucić kwiatki i pokrojone drobno jabłka. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Na talerzu posypać cukrem pudrem. 
środa, 16 maja 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/05/22 11:41:25
Całkiem łatwy przepis
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.