Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z szyszek sosnowych

Może nie zdążyliście nastawić syropu z pędów sosny, a mimo to chcielibyście zrobić piniowy syrop. Dobry na kaszel, grypę itd. No to macie jeszcze jedną szansę. :-) Wystarczy, że zbierzecie młode sosnowe szyszki. Następnie trzeba je pokroić, wyrzucając "dupki", które ponoć mogą spowodować, że smak syropu będzie z nutą goryczy. I wsypać do wyparzonego, suchego słoja, przesypując cukrem w proporcjach 1:1 (na 1 kg szyszek 1 kg cukru). Górna warstwa cukru powinna być grubsza. Słój należy lekko zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce. Syrop będzie się zbierał przez 15 dni, po kolejnych 15 dniach trzeba go zlać do butelek. Przez te pierwsze dwa tygodnie codziennie trzeba słojem potrząsać. 

To będzie pyszne lekarstwo na przeziębienia, na chore gardło. Ale my oczywiście lubimy próbować syropu piniowego bez okazji :-) 

A za inspirację jak tu jeszcze dorobić piniowego syropu dziękuję mojej koleżance Izie z bloga smacznapyza.blogspot.com :-), której marudziłam, że jeszcze bym zrobiła syrop, a po młodych pędach ani śladu. :-)) 


 





piątek, 01 czerwca 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/06/11 13:46:45
Uluboiony syrop mojej babci :) Co roku razem robimy zapasy dla rodzinki.
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.