Blog > Komentarze do wpisu

Tomatillos w salsie verde

Pomidory meksykańskie/tomatillos/miechunka pomidorowa 




W stanie dzikim rosną w Peru i w Meksyku. W Ameryce Środkowej są dużo bardziej popularne, niż pomidory. Smak mają bardzo słodki z wyczuwalną cierpką nutą, oczywiście pomidorowy. Są soczyste i aromatyczne. Doskonałe są na surowo, jako dodatek do sałatek, czy salsy. Można z nich robić dżemy, chutneye. Pyszne aromatyczne sosy i zupy. I oczywiście bardzo zdrowe i smaczne kiszonki.

Miechunka pomidorowa jest niskokalorycznym owocem, bo w 90% składa się z wody. Ma dużą ilość witaminy C. Bogata jest w kwasy organiczne i cukry. Zawiera sporo wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, miedzi, prowitaminy D3 oraz witamin z grupy B. Jest dobrym źródłem kwercetyny, flawonoidu stosowanego w leczeniu alergii, działa on też przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W połączeniu z witaminą C kwercetyna spowalnia procesy starzenia się organizmu. Owoc ten zawiera dużo pektyn.


Część tomatillos zakisiłam, dokładnie tak jak kisi się u nas ogórki. A część użyłam do przygotowania prostej salsy, która pochłonęliśmy wraz z chipsami.




Salsa verde

dwie garście tomatillos

mała cebula

świeża papryczka chilli

pęczek kolendry

sok z limonki

sól i pieprz


Tomatillos, cebulę i chilli pokroić, kolendrę posiekać razem z gałązkami, dodać sok z limonki, sól, pieprz i całość ostrożnie zblendować, żeby nie zrobić z tego jednolitej paci.

Podawać z kukurydzianymi chipsami.


wtorek, 14 sierpnia 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/08/14 13:00:06
wygląda kapitalnie! ciekawe czy tak samo smakuje ;)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.