Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia di patate del favoliere

Focaccia di patate del favoliere, czyli placek z ziemniaków z czarnymi i zielonymi oliwkami, pomidorkami cherry, kaparami i serem pecorino/dziugasem. Danie pochodzące z Foggi, włoskiego miasta w południowych Włoszech otoczonego polami pszenicy, zwanymi tavoliere. Od starożytności jest największym spichlerzem całego półwyspu. Uprawia się tam też ziemniaki, z których mieszkańcy Apulli przygotowują chleby, tarty, potrawki.



Focaccia
ciasto
300 g czerwonych lub białych ziemniaków
20 g świeżych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania
3 łyżki oliwy + do wysmarowania miski
2 łyżeczki soli
dodatki
1i1/2 - 2 szklanki pomidorków cherry
1/2 łyżeczki soli
ok. 250 g zielonych i czarnych oliwek
110 g startego pecorino
kilka łyżek oliwy
kapary - słoiczek 100g



Gotuję ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. Ziemniaki odcedzam, ale wodę zostawiam. Ziemniaki obieram i dokładnie rozgniatam. 
W misce mieszam 1 szklankę ostudzonej wody po ziemniakach z drożdżami i zostawiam na 15 minut.
Po tym czasie mieszam dokładnie mąkę, puree ziemniaczane, sól, oliwę i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiam na oprószonym mąką blacie. Czasem trzeba jej podsypywać a podsypywać. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, może się lekko kleić do ręki. Wyrabiam je przez 10 minut i przekładam do miski wysmarowanej oliwą, przekręcam je, by całe było na wierzchu pokryte leciutką warstwa oliwy, przykrywam wilgotną ściereczką i zostawiam na półtorej godziny, by rosło.
Następnie biorę blachę, przykrywam ja papierem do pieczenia. Ciasto rozciągam na cała długość i szerokość blachy. Przykrywam ściereczką i zostawiam na pół godziny.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
Kroję pomidory na połówki i mieszam z solą, odstawiam. Rozdrabniam nożem oliwki. Odcedzam kapary. Ścieram ser. Tuż przed włożeniem placka do pieca mieszam oliwki, kapary i pomidorki. Rozkładam je równomiernie na cieście. Posypują serem. Skrapiam lekko oliwą. I wkładam do piekarnika na 20-25 minut.


niedziela, 30 września 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/09/30 14:22:37
Smakowite. Fajny przepis. Moglabym to jesc caly rok codziennie ..

Ania z Polskie-Ogloszenia.PL
-
2018/09/30 19:35:10
:-) Tak, focaccia i mnie nie chce się znudzić. :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.