Blog > Komentarze do wpisu

Brukselka i winogrona

Uwielbiam brukselkę i bardzo lubię winogrona. Zaintrygował mnie pomysł na wspólne ich upieczenie. 



Zapiekanka
500 g ziemniaków, u mnie Alma
500 g brukselki
ok. 400 g ciemnych winogron, najlepiej bez pestek
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego
3 łyżki octu balsamico
1 łyżka miodu
świeży lub suszony tymianek
sól i pieprz
garść orzechów włoskich

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obieram i kroję na cząstki, wsypuję do miski. Brukselki obieram z brzydkich liści, odkrawam im "dupki", większe kroję na pół. Dodaję winogrona, olej, miód, ocet, sól i pieprz, zioła. Mieszam. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę przez ok. pół godziny w 180 stopniach.

Przed podaniem posypuję orzechami. 

wtorek, 13 listopada 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/11/13 12:34:53
dobre połączenie
-
2018/11/13 19:34:02
Ciekawy przepis! Ciekawe jakby smakowała brukselka z winogronem i słonecznikiem.
-
2018/11/13 23:09:47
Foodsi, te przepisy, to tylko podpowiedzi. :-) Z pewnością będę do nich wracać, ale będę je też zmieniać. Słonecznik mnie tu nie kusi, ale dodatek innych warzyw tak. :-) Choć składniki zaproponowane przez Laurę dobrze ze sobą współgrają i nic nie wymaga tu zmiany, to ja na przykład chętnie spróbuję różnych zestawień. :-) Ale najpierw warto spróbować jej wersji. :-)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.