Blog > Komentarze do wpisu

Kaszotto z burakami

Kaszotto, danie nawiązujące do mojego ukochanego risotto. Tak naprawdę zupełnie inne w smaku. Kompletnie inna bajka. Niemniej fajny pomysł na jesienny posiłek. 



Kaszotto

4 średnie buraki
kilka gałązek świeżego tymianku, u mnie cytrynowy
kilka łyżek oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
1 l bulionu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki lub innych świeżych ziół np. tymianek
2 łyżki masła
300 g kaszy pęczak
ok. 50 g dojrzałego sera, może być kozi, owczy, krowi, ja wykorzystałam kawałek dziugasa
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. W żaroodpornym naczyniu umieściłam buraki, kilka całych gałązek tymianku, skropiłam całość oliwą, przykryłam i piekłam prawie godzinę. Dotąd aż buraki zmiękły. Wtedy je ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.

Bulion doprowadziłam do wrzenia i ustawiłam na malutkim gazie, by nie przestawał wrzeć.

Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam posiekaną cebulę, zeszkliłam ją. Następnie dodałam drobno pokrojony czosnek, a po chwili kaszę. Smażyłam całość przez ok. 2 minuty, po czym wlałam ok. 200 ml bulionu. Gotowałam kaszę na małym ogniu co jakiś czas dolewając bulion. Gdy kasza wchłonęła cały płyn, dodałam do niej buraki, listki tymianku i starty na drobnej tarce ser. Przyprawiłam gałką, solą i pieprzem. 

źródło - "Miska szczęścia" Laura Osęka
wtorek, 13 listopada 2018, krokodyll8
Tagi: pęczak burak

Polecane wpisy

Komentarze
2018/11/14 21:45:17
zdrowo i pysznie :)
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.