Blog > Komentarze do wpisu

Miska szczęścia pełna jabłek :-)

Pisałam Wam o "Misce szczęścia" super fajnej książce kulinarnej. Oswajam z niej kolejne przepisy. :-) Już wiem, że ta książka dla mnie zabieganej, a jednocześnie lubiącej wciąż wypróbowywać jakieś nowe przepisy, smaki, a nie zawsze mającej ochotę na eksperymenty, które różnie się przecież kończą, ta książka jest w dechę. :-) Tym razem zrobiłam deser błyskawiczny. Jabłka pod ciepłą pierzynką. :-) 




Owoce pod kruszonką
ok. 1 kg jabłek, u mnie jabłka eko starej odmiany której nazwy rolnik nie pamięta, drzewka posadził jego tata. Jabłka z czerwoną skórką, różnej wielkości, nie super piękne ale jędrne, soczyste, słodkie z nutą cierpkiego smaku. 
ok. 8 łyżek miodu, u mnie gryczany, potem fajnie czuć ten charakterystyczny smak
pieprz

kruszonka:
500 g płatków owsianych
ok. 10 łyżek masła
ok. 8 łyżek miodu
sok z 1 cytryny

do podania: gęsty jogurt albo lody

Jabłka obrałam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam i wysypałam nimi dno naczynia żaroodpornego. Posypałam je pieprzem. I polałam miodem.

Składniki kruszonki ze sobą zmiksowałam i posypałam nimi wierzch jabłek.

Naczynie wstawiłam na ok. pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Podałam ciepłe z dodatkiem jogurtu. Tak samo dobrze smakują ostudzone. 

sobota, 03 listopada 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.