Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

Bardzo polubiliśmy zupy z marchwi. Smakowo im dosyć blisko do kremów z dyni. Lubią podobne zestawienia składników. Wspaniale smakują z dodatkiem imbiru, aromatycznych przypraw, z mlekiem kokosowym, czy z cytrusami. Ostatnio robiłam krem z marchwi wg przepisu z Wysokich Obcasów (artykuł o kuchni Samary Khanafer). 



Krem z marchwi

1 kg marchwi
2 ząbki czosnku
1 duża cebula cukrowa
100 g czerwonej soczewicy
ok. 1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
kumin
2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej
oliwa z oliwek
200 g ciecierzycy
świeża kolendra
gęsty kremowy jogurt lub domowe labneh

Na patelnię wlewam oliwę, wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażam. Dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew. Wsypuję kumin, dodaję harissę. Podsmażam przez kilka minut, wsypuję soczewicę i dolewam bulion. Gotuję przez ok. pół godziny. Gdy marchew jest miękka, zupę blenduję, doprawiam solą i pieprzem. 

W czasie, gdy zupa się gotuje, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam do niego płaskie duże naczynie z ciecierzycą wymieszaną z kilkoma łyżkami oliwy, solą, pieprzem, kuminem. Możemy dodać jeszcze inne przyprawy, np. ostrą paprykę. Ciecierzycę można piec też na blasze. Piekę ją przez ok. pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Gorącą zupę wlewam na talerze, posypuję ją świeżo upieczoną ciecierzycą, listkami kolendry i nakładam kleks jogurtu lub labneh. 


sobota, 24 listopada 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.