Blog > Komentarze do wpisu

Melopita - miodowe ciasto

W "Wysokich Obcasach" trafiłam na artykuł o kuchni Tessy Kiros, córki Finki i Greka, będącej za pan brat z kuchniami swoich rodziców. Czuję dużą miętę do kuchni greckiej, więc od razu skusił mnie przepis podany przez Tessę. Nie było to akurat nic wytrawnego, bo miodowe ciasto, a ja ostatnio stronię od słodyczy, ale upiekłam. I bardzo nam smakuje. Jest słodkie, ciekawe w smaku, z wyraźnie słoną nutą. 



Melopita

2 jajka
40 g trzcinowego cukru
2 łyżki pszennej mąki
100 g płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka brandy
500 g ricotty

dodatkowo: łyżka cukru i pół łyżeczki cynamonu

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o średnicy 25 cm smaruję masłem i oprószam mąką lub wykładam papierem do pieczenia. Miksuję jaja z cukrem na gładką puszystą masę, przez minimum 4 minuty. Dodaję mąkę, cały czas ucierając. Następnie dodaję miód, sok z cytryny i brandy, a potem porcjami ricottę cały czas miksując ciasto. Przelewam je do naczynia i piekę przez ok. 35 minut, dotąd aż masa się zetnie, a wierzch odrobinę zrumieni. Wtedy posypuję je cukrem zmieszanym z cynamonem. I za chwilę wyjmuję z piekarnika. I studzę. 
wtorek, 18 grudnia 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/12/18 11:13:44
Wygląda wspaniale!
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.