Blog > Komentarze do wpisu

Seler, pieczarki i klementynki

Zaintrygowało mnie połączenie selera, pieczarek i klementynek i musiałam wypróbować, jak to smakuje. No więc świetnie. :-) Do tego pyszny sos z sycylijskich migdałów, czosnku, dobrej oliwy, którą przywiozłam latem z czarnogórskiego gaju oliwnego, z dodatkiem musztardy. Posiłek bardzo smaczny. Jest to kolejny udany przepis zaczerpnięty z książki "Szczęśliwa miska" Laury Osęki. Mam w domu mnóstwo książek z wegetariańskimi przepisami, w tym samego Ottolenghiego. Żadna jednak tak nie zdobyła mojego serca. Polecam Wam ją na prezent pod choinkę lub z jakiejkolwiek dowolnej okazji lub bez niej. :-) 



Przepis

1 duży seler
250 g pieczarek portobello
5 klementynek Comune
kilka łyżek oleju rzepakowego
skórka starta z 1 cytryny
sól i pieprz
płatki chilli

sos:
100 g sycylijskich migdałów łuskanych
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
czubata łyżeczka musztardy
ok. 100 ml dobrej oliwy

Seler obieram i kroję na małe kawałki.  Pieczarki kroję na kawałki. Klementynki na plasterki. Wszystko wsypuję do płaskiego naczynia żaroodpornego i mieszam. Polewam olejem. Posypuję skórką cytryny, płatkami chilli, solą i pieprzem i piekę w 200 stopniach przez ok. 50 minut (dotąd aż zmięknie seler).

Migdały zalewam wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzam je, obieram z osłonek. Kroję drobno w kostkę i zalewam wodą. Odstawiam.

Gdy warzywa są już upieczone, odcedzam migdały, dolewam do nich oliwę, dodaję posiekany czosnek, wyciskam sok z cytryny, dodaję musztardę, wlewam oliwę i blenduję. 

Upieczone warzywa, grzyby i owoce :-) układam na talerzach i polewam sosem migdałowym. 
poniedziałek, 03 grudnia 2018, krokodyll8

Polecane wpisy

Komentarze
2018/12/07 14:05:02
znakomite to jest
TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.