Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe klopsiki z porami

Są to miękkie pulpeciki, delikatne, bardzo smaczne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem porów i mocną cytrynową nutą. Taki comfort food. Jako dodatek bardzo do nich pasuje niepalona kasza gryczana. Przepis pochodzi od tureckiej Żydówki.



Cytrynowe klopsiki

250 g mielonej wołowiny
6 dużych przyciętych porów, ok. 800g
90 g tartej bułki, u mnie tarty nasz domowy żytni chleb na zakwasie
2 średnie jaja
kilka łyżek masła lub innego tłuszczu
300 ml bulionu
2-3 cytryny ekologiczne
100 g gęstego jogurtu
sól, pieprz, kumin

Pory kroję w plastry i gotuję na parze przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Potem je studzę, a potem pulsacyjnie blenduję, nie na pacię. Przekładam je do miski, dodaję mięso, jaja, bułkę tartą, przyprawy. Mieszam i formuję placuszki. Układam je na płaskim półmisku i chowam na pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie rozgrzewam tłuszcz na patelni, obsmażam klopsy z obu stron na rumiano, przekładam je do płaskiego garnka, zalewam bulionem, żeby nie całkowicie przykrył klopsy, dodaję sok i startą skórkę z cytryn i 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez ok. 50 minut, odkrywam i gotuję jeszcze chwilę, dotąd aż wyparuje niemal cały sos. 

Klopsy podaję z kaszą przykryte kleksem jogurtu. 

źródło - "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

czwartek, 24 stycznia 2019, krokodyll8
Tagi: por wołowina

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.