Blog > Komentarze do wpisu

Frittata z cukinią, porem i orzechami włoskimi

Pomysł na śniadanie, które nasyci nas na wiele godzin. 



Frittata
 
4-5 niedużych cukinii
1 duży por
4 łyżki oliwy z oliwek
4 jaja
sól, pieprz
ok. 1/2 szklanki sera feta l. podobnego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
świeże zioła
dodatkowo ser feta do posypania

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Cukinie ścieram na grubych oczkach. Przekładam je na sitko, by obciekły. Następnie rękoma wyciskam  z niej jak najwięcej soku.
Pora kroję na plasterki. Smażę je w naczyniu, które potem wstawię do piekarnika. Studzę. 
Jajka ubijam z solą i pieprzem, dodaję pokruszony ser i posiekane orzechy, mieszam. Do jajek dodaję cukinię i przestudzonego pora, świeże posiekane zioła, mieszam. 
W naczyniu w którym smażył się por ponownie rozgrzewam oliwę, wlewam masę na omlet i smażę na średnim ogniu, aż spód się zetnie. Wtedy skrapiam wierzch oliwą i naczynie wstawiam do piekarnika. Gdy omlet się upiecze, odstawiam go na bok na 5 minut. Przed podaniem wierzch posypuję pokruszoną fetą i ziołami.


niedziela, 06 stycznia 2019, krokodyll8
Tagi: por cukinia feta

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.