Blog > Komentarze do wpisu

Placki z dyni w sosie cytrynowym

To jeszcze jedno danie z jednego z moich ulubionych warzyw, które można przetwarzać na milion sposobów. Tym razem są to placki, które wspaniale komponują się z wyrazistymi sosami. 



ok. 1 kg dyni hokkaido l. innej
2 jaja
garść świeżych, posiekanych ziół
1 mała drobno poszatkowana cebula
ok. 1 szklanki bułki tartej, u mnie starty nasz domowy chleb żytni na zakwasie
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki summaka
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
oliwa

sos:
4 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny i skórka z niej starta
3/4 szklanki wody
sól, pieprz


Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i piekę w nim dynię. Ja zawsze na dno naczynia chlapię odrobinę wody. Po upieczeniu dynię studzę, zdejmuję skórkę (nie lubię), wyrzucam pestki. Miąższ dyni mieszam z jajkami, ziołami, cebulą, bułką tartą, przyprawami. Masa powinna mieć konsystencję, która pozwoli ulepić z niej kulkę, która po przerzucaniu z dłoni do dłoni nie będzie się ani rozpadać ani pękać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaję bułkę. Jeśli ciasto się rozsypie, jest za kruche, dodaję więc jeszcze jedno jajko. 

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi lepię kulki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blasze i rozpłaszczam. Placki skrapiam odrobiną oliwy i piekę przez ok. 20 minut. 

Na patelni mieszam musztardę, sok i skórkę cytryny, dodaję przyprawy i wodę i gotuję na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Polewam nim świeżo upieczone placki. 

sobota, 05 stycznia 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.