Blog > Komentarze do wpisu

Pomarańcze i fenkuł

Sezon na moro się rozpoczął.  Zawsze zaczynam go wytrawną sałatką - pomarańcze moro i navel, koper włoski, czerwona cebula, orzechy włoskie, oliwa, sok cytryny, sól, pieprz, gorczyca.



Sałatka

6 pomarańczy, u mnie odmiany moro (mają piękny czerwony kolor i w smaku wyczuwalny smak malin, śliwek i winogron) i navel
2 bulwy kopru włoskiego
1 średnia czerwona cebula
8 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
sól, pieprz
dwie garście łuskanych orzechów włoskich, grubo posiekanych

Pomarańcze pokroić na plasterki (zachowując albedo, które jest najzdrowszą ich częścią), na nich rozłożyć pokrojone fenkuły i cebulę. Wymieszać oliwę z sokiem cytryny i przyprawami. Owoce skropić dressingiem. Obsypać koprem z fenkuła, obsypać orzechami. 
niedziela, 27 stycznia 2019, krokodyll8

Polecane wpisy

TĘCZA SMAKÓW 2 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery przepisy kulinarne
© Wszystkie zamieszczone materiały na tej stronie są moją własnością. Kopiowanie, powielanie bez mojej zgody jest zabronione.